Какво всъщност наричаме изкуствен интелект в съвременния свят и какво реално представлява това понятие

person Публикувано от: Стефан Аврамов list в: Статии на: comment Коментирайте: 0 favorite Видяна: 489

ИИ. AI. Какво всъщност наричаме изкуствен интелект в съвременния свят

Какво всъщност наричаме изкуствен интелект в съвременния свят и какво реално представлява това понятие

 

Още от индустриалната революция досега, човечеството е имало тенденция към скептицизъм към новите технологии и „непознатото“.  Много ярки примери за това могат да бъдат: председателят на IBM с изказването си през 1943г., че „Световният пазар  е за 5 компютъра“ и на Уилям Ортън, президентът на Western Union, който през 1876г. казва: „Телефонът е играчка, която няма никаква стойност за нас“. Подобни изказвания може да се проучат за електричеството, автомобилите, железопътния транспорт, Интернет и други.


Но какво всъщност е ИИ (изк. интелект) в съвременния контекст? Нека за начало разгледаме компютъра. Компютърът присъства ярко в ежедневието на съвременния човек - в телефона, в телевизора, в хладилника, в колата, в лаптопа, в ГПС навигацията и на много други места. Общо взето компютърът може да бъде намерен в различни форми в около 20-25 милиарда системи и устройства на нашата планета.

Сега, нека направим кратка справка с работата, която компютрите ни улесняват и помагат да извършваме спрямо, примерно ренесансовата ера. Представете си едно писмо, ръчно написано и изпратено с куриер, което пътува дни наред или дори месеци, за да достигне до получателя си. Сега, в нашето съвремие, съобщенията се изпращат и получават почти мигновено и с няколко натискания на екрана или копчета. Ако приложим същите подобни примери за други отрасли в съвремието, може да стигнем до заключението, че като цяло компютрите могат да ни помагат и улесняват в работата ни хиляди до милиони пъти.

В гореспоменатите отношения, съвременния широкоразпространен изкуствен интелект е вид компютърен софтуер, създаден и трениран от човешки същества и захранен с огромни масиви от данни, създадени от човекa. Този вид изкуствен интелект ползва "езикови модели" или "модели за обработка на естествен език" (NLP). Тези модели са обучени, за да разпознават и разбират смисъла на думите, изразите и контекста. Когато подаваме текст към ИИ, моделът анализира думите, връзките между тях и структурата на изреченията, за да разбере какво искаме да кажем. След това, на базата на обучението, моделът генерира отговор, който смята за най-подходящ според контекста. Тоест това е един вид комуникация между човек и компютър чрез човешкия език. Това прави технологията достъпна и интуитивна за потребителите. Вместо да се налага хората да учат специален програмен език или да използват сложни интерфейси, те могат да взаимодействат с компютри и системи, използвайки естествения си език. Този тип изкуствен интелект вече присъства почти навсякъде, където фигурира мащабен съвременен софтуер, свързан със съвременните компютърни системи.

Ето някои от най-широко разпространените области и софтуерни системи, които включват ИИ:

 1. Гласови асистенти:

   - Siri (Apple)

   - Google Assistant (Google)

   - Alexa (Amazon)

   - Cortana (Microsoft)

Тези асистенти използват изкуствен интелект за разпознаване на глас, обработка на естествен език и предоставяне на отговори или изпълнение на команди, които са свързани с ежедневните задачи на потребителите.

 

 2. Търсачки и онлайн платформи:

   - Google Search: Използва ИИ за предсказване на най-подходящите резултати, базирани на контекста на заявките, историята на търсенето и предпочитанията на потребителите.

   - YouTube: Алгоритмите за препоръки, които показват видеоклипове на база на предишни гледания и предпочитания, се задвижват от изкуствен интелект.

   - Bing: По същия начин като Google, Bing използва ИИ за подобряване на търсенето и препоръките.

 3. Социални мрежи:

   - Facebook/Meta: Използва ИИ за персонализиране на новинарския поток, разпознаване на лица на снимки, филтриране на съдържание и откриване на фалшива информация.

   - Instagram: Алгоритмите за препоръки и управление на съдържание се задвижват от ИИ, като целта е да се показват публикации и реклами, които потребителите биха намерили интересни.

   - TikTok: Алгоритъмът за препоръки на TikTok е един от най-успешните примери за използване на ИИ за персонализирано съдържание на база предпочитанията и взаимодействието на потребителя.

 

 4. E-commerce и онлайн пазаруване:

   - Amazon: Използва ИИ за препоръчване на продукти въз основа на предишни покупки, търсения и поведението на потребителите.

   - eBay и Alibaba също използват ИИ за подобряване на търсенето, препоръките и предсказването на бъдещи покупки.

 5. Развлекателни платформи:

   - Netflix: Използва ИИ за предлагане на филми и телевизионни предавания, базирани на вкусовете на потребителите и предишните им предпочитания.

   - Spotify: Алгоритмите на Spotify за препоръка на музика и създаване на персонализирани плейлисти се базират на изкуствен интелект.

 6. Навигационни и транспортни системи:

   - Google Maps: ИИ се използва за предсказване на трафика, намиране на най-бързите маршрути и предлагане на алтернативни пътища.

   - Uber и Lyft: Използват ИИ за предсказване на търсенето, оптимизиране на маршрути и съпоставяне на шофьори и пътници.

 7. Офис и продуктивност:

   - Microsoft Office: ИИ функции като автоматични корекции в Word, препоръки за форматиране в Excel и интегрирането на ИИ в Outlook за по-добро управление на имейли.

   - Google Workspace: Включва интелигентни функции като предсказване на текст в Gmail, автоматични предложения за корекции в Google Docs и препоръки в Google Sheets.

 8. Финансови приложения:

   - PayPal: Използва ИИ за откриване на измами и защита на транзакциите.

   - Robo-advisors (като Betterment и Wealthfront): Използват ИИ за управление на инвестиции и предоставяне на персонализирани финансови съвети.

 9. Обработка на изображения и видео:

   - Adobe Creative Cloud (Photoshop, Premiere): Използват ИИ за автоматизация на задачи като разпознаване на обекти, редактиране на изображения и подобряване на видеа.

 10. Здравни технологии:

   - IBM Watson Health: Използва ИИ за анализ на медицински данни и подпомагане на диагностицирането на заболявания.

   - Google Health и други платформи също използват ИИ за обработка на здравни данни и подпомагане на медицинските проучвания.

 

ИИ вече присъства в много аспекти от ежедневието и се използва в почти всяка индустрия, като целта му е да улеснява процесите, автоматизира задачи и предоставя по-добро потребителско изживяване.

С всички тези технологии, хората биха могли да извършват повече работа за по-малко време, но какво ще правят със спестеното време? Това вече опира до свободата на избора на всеки един от нас.

 

А сега нека разгледаме, така наречения: Artificial General Intelligence (AGI) - изкуствен общ интелект . Този тип изкуствен интелект е, който може да притежава способността да разбира, учи и изпълнява всякакъв вид интелектуални задачи, които човек може да извършва. За разлика от сегашните системи на изкуствен интелект, които са специализирани в определени области (например езикова обработка, разпознаване на изображения или игри), AGI би имал способността да функционира като човек — с широко разбиране, гъвкавост и адаптивност. Този тип ИОИ е и типът система, която може би някои от нас сме свикнали да виждаме по филмите. Ето и някои основни разлики между AGI и сегашните AI системи:

    Обхват на знания и умения:

        Сегашните AI системи са специализирани в конкретни задачи. Например могат да разберат и отговорят на въпроси, да генерират текст, да обясняват концепции и да решават определени проблеми. Но уменията са им ограничени до това, което са обучени да правят.

        AGI би имал универсална интелигентност, която може да се адаптира към всякакви задачи, дори нови и непознати, без да се нуждае от специализирано обучение за всяка една от тях.

 

    Адаптивност:

        ИИ използва информацията, на която е обучен, и не може самостоятелно да придобива нови умения извън тези рамки.

        AGI (ИОИ) би трябвало да може да се учи по начин, подобен на човешкия, и да се адаптира към нови ситуации, дори когато срещне нещо, което никога не е виждал.

    Съзнание и разбиране:

        ИИ няма истинско съзнание или самосъзнание. Неговият отговор се базира на анализ на текстови модели, но няма разбиране за света по начина, по който човек го прави.

        AGI (ИОИ) би трябвало да има много по-дълбоко разбиране и дори да проявява елементи на самосъзнание и интуиция, което го доближава до начина, по който хората мислят и осъзнават света.

    Гъвкавост:

        Сегашните AI системи са добри в специфични задачи, но ако ги изведеш извън този контекст, те не могат да се справят. Например ИИ е добър в езиковата обработка, но не може самостоятелно да учи как да кара кола или да проектира сложни машини.

        AGI (ИОИ) ще има способността да учи и да се справя с най-различни проблеми в различни контексти, включително физически, социални и интелектуални задачи.

В заключение, можем да добавим, че широкоразпространеният ИИ е софтуер, създаден от хора, за улеснение на човечеството. ИИ е като компютъра – неутрален, от човека зависи за какво ще го използва и какво ще създаде с него, защото ИИ е просто поредният ни помощник, с които можем да свършваме повече работа за по-малко време, и ИИ е тук, за да остане. В наши дни вече можем да създаваме песен със или без наш текст за секунди, в миналото този процес е можел да трае седмици и месеци. В наши дни ИИ може да ви каже коя е най-важната информация, съставена от последните ви 100 електронни писма. Историята се повтаря. Тези от нас, които се адаптират и приемат безкритично това, което Единственият е допуснал в света, ще може да им бъде по-леко и по-лесно в какъвто и бранш да работят - вероятно те ще станат още по-добри в него, имайки за помощник ИИ. Останалите пък имат свободата да продължат работата си и без съвременните технологии - въпрос на избор. А що се отнася за ИОИ, и аз не знам дали нашето поколение ще има досег с него в този живот, но едно е сигурно - за обикновения човек този тип технология е непредсказуема. А дали и как ще се реализира ИОИ, остава единствено и само Решение на Бога.

Коментари

Без коментари в момента!

Оставете вашия коментар

Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота януари февруари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
  • Регистрация

Регистрирайте профил

Вече имате акаунт?
Влезте вместо това Или Забравена парола