Елеазар Хараш | Как е направено морето? Дядо Божи какъв човек е? Преди да сме станали хора?

person Публикувано от: Росиян Панайотов list в: Видеа на: comment Коментирайте: 0 favorite Видяна: 126

Въпроси на децата към Елеазар, част пета: Въпросите на Борислав 04.01.2023 г

КАК Е НАПРАВЕНО МОРЕТО, ДЯДО БОЖЕ КАКЪВ ЧОВЕК Е, ПРЕДИ ДА СМЕ СТАНАЛИ ХОРА, ГОВОР С БОГА 04.01.2024Г.

ВЪПРОСИТЕ НА БОРИСЛАВ

-Здравейте, приятели. Днес е Петата Част от нашата поредица „Въпроси на децата към Елеазар“. Продължаваме с въпросите на Борислав на 5 годинки. Но преди това да попитаме: Защо въпросите на децата са толкова магнетични и предизвикват усмивка и възхита? Те редят думите като майстори на Словото.

-Защото Душата говори и умът още го няма. Туй дете е 5-годишно, доколкото знам, от Варна. Просто Душата му е.. тече си, Естество, това е Естеството, Естеството умее да пита. Умът не може да пита, умът имитира, Душата...

-Но, въпросите на всички деца... когато дойдат и при мене, просто не мога да не се усмихна и да не се почудя как, как са се родили в тях.

-Това е атмосферата на Душата, няма как да не се отпуснеш и да не се зарадваш. Това е естествената атмосфера.

-Да, да. Така, ето въпросите на Борислав. Първият въпрос: Зарко – той така те нарича – как е направено морето?

-Така, морето е слязло от водата, а водата – от Прасветлината. Първо е била Прасветлината, после тя слиза и се преобразува в енергия. А после енергията слиза и се превръща във вода, във вещество. Течна материя. И ние от тази материя трябва да се върнем в енергията, и от енергията – в Морето от Прасветлина. Защото водата произлиза от „Водач“, „Водя“. Водата ни води и завръща в Спомена за Древното Море от Прасветлина. Бог е Създателят на морето по Мистичен начин. Суфи казват, че само Бог знае колко капки има в дъжда, защото Той ги движи и събира. В Атлантида се е случвало лист да потъва, а камък да плува. Морето е започнало от капка – така, както и най-страшната буря - от лек ветрец. Виждащ е не този, който вижда морето, а който вижда зад морето. Водата е Мистична, тя е Тайнство. Една поговорка: Ако морето се запали, с каква вода ще го угасиш? Има такава вода и това е Силата на Истината.

-Да, благодаря ти. Вторият въпрос: Зарко, Дядо Боже какъв човек е? - Разбрах, че този въпрос е...

-Дълбок въпрос, няколко дена минаха докато вляза в Сърцето на тоз въпрос, но както и да е. Така. Значи, Дядо Боже какъв човек е? Първо е Велика Любов. Учителят казва: Ако разрешите въпроса за Бога, за Любовта, всички други въпроси ще се решат, като последствия. Бог е Изначалният човек в нас и затова ние сме Образ и Подобие на Древността. А нашето Изначално Лице е Любовта. Бог е Изначално в нас и затова сме Древни. Дядо Боже в нас е Истинският човек, мярката. Майстер Екхарт казва: Божието Естество е моето Естество, нито повече, нито по-малко. Дядо Боже е Образ на Изначалния човек в нас, Образ на Същността, и това е Любовта, Изначалният Образ. А Върховният Абсолют е Не-Образ, Необятност, Без Предели, Прасъщност.

-Да, благодаря. Третият въпрос: Зарко, преди да сме станали хора, какви сме били?

-Били сме Естество, Чисти Духове, потопени в Източника. Същества, но без своя воля. Велико Единство с Източника, Велика Потопеност. Тук се е осъзнавал само Източникът и Безкраят, и Покоят. Но имало е още нещо, защото ние сме били преди това. Майстер Екхарт го обяснява: Там, в Изначалността - мястото, от което съм произлязъл - в мене нямаше Бог, защото аз съм Изначален и сам по себе си. Тук аз бях Нищо и моето Нищо не е зависило от Бога. Тук нямах никакви нужди, но когато се отказах от свободната воля и станах Сътворен, поради нужда се появи Бог и поради многото ми нужди се появи Бог. Допреди да се появи Бог, Той не беше Бог. Той е бил Велико Нищо. Но после Той се ограничава и слиза по необходимост, и е станал Бог. Нещо с друг Облик, като част от Върховното Нищо и Абсолюта. В това Върховно Нищо ние сме били Изначални, Мистерия. Тук сме пребивавали в Покой, в Пълнота, в Тотална Цялост, в Изначалния Хляб, Прахляб Насъщен. Ние сме Древни, а целта на Божия Път е да се върнем във Великата Мистерия на Нищото. Това е отвъд Бога, отвъд Словото, отвъд Писанията. Даже на едно място се сещам, Майстер Екхарт казва: Моля Бога да ме освободи от Бога, за да се завърна в Своето Изначалие. Мистик, Дълбоко Християнство, което не е разбрано, щото той го изпреварва. Понеже е Посветен, с Мистично Посвещение, а не с някаква благодат и някакви прозрения, които... Както и да е, туй е.

-Наскоро, само да вметна.

-Да, мхм.

-Видях, ти си изнесъл една лекция от него, по него, „Качеството, което превъзхожда Любовта“.

-Да, да, за Великата Отреченост.

-Да, да.

-Но първо се минава през Любовта и тогава тази Отреченост става правилна. Трябва да си извървял Пътя на Любовта.

-А ако човек...

-Свързано е, после Отречеността е правилна, и вече самата Отреченост превъзхожда, щото вече прекъсва всички привързаности, даже и с Вечността, и навлиза вече в Дълбоки нива на Абсолютната Родина.

-А ако човек измести нещата и почне първо с Предаността, а после...

-Ами...

-С Отречеността и после с Любовта, това докъде може да доведе?

-По който и път да върви, ако е честен със себе си, той ще скочи в по-дълбоки качества и...

-Да.

-Всички Мистици, които постигат своите Учения, се сливат във Върха, в Едно Цяло. И Буда, и Лао Дзъ, и Христос, нали. При Буда например, и при Лао Дзъ, няма разпятие, щото няма его, там е смешен въпрос, и няма Възкресение, щото те живеят в Безкрая. Буда е Учение за Просветлението, да преживееш Безкрая. Отпадат всички... В Лао Дзъ пък е още по-Дълбоко, но туй по-нататък ще го изнасяме.

-Да, а защо понякога точно последователисте някак си трудно долавят тънкостите в Учението?

-Ами първо щото са последователи, още не са станали ученици, после от ученици пък трябва да влязат в Посвещение, и чак тогава... и то пак постепенно. Пътят е дълъг.

-Да, да.

-Но трябва да има последователи, в начало трябва да са последователи.

-Да, много ти благодаря. И последният въпрос: Защо Зарко си говори с Дядо Боже, а аз не мога?

-Много рядко съм разговарял пряко с Бога. Бог ни изпраща Велики Учители, напреднали духове и братя, Посветени, Мъдреци и т.н. Истинският Учител е Същество, което е разговаряло и с Бога, и с Абсолюта. Учителите в света са Велик Дар, и ти вече, търсейки Учителя, ти търсиш сливането с Божия Глас в Него, щото Той го е придобил. И така всеки Учител те подготвя за Себе Си, за Дълбините. Да, туй е по-кратък отговор, щото...

-Да, да. И само да кажа, че Петя, майката на Борислав, споделя, че Борислав пита: Може ли някой път да се видим със Зарко?

-Ами, ние с тези въпроси, с които си обменяме, вече сме се видяли в Същността, в Душата си. А физическото ако стане, Бог ще го реши, но Същностно сме се видяли вече, в Реалния свят.

-Да.

-А във физическия - той не е реален, и да се видим, и да не се видим... Може да е приятно, но не е... Не е това Същественото.

-Да.

-Въпросът е да се виждаме в Душата и в Духа.

-Да. И имаме един въпрос от предния път, през разговора ни през декември. Аз ще го прочета, а ти ще кажеш каквото си преценил: Как родителите да ограждат с молитви своите деца? Три важни формули, които родителите да казват за децата си. И важни напътствия за родителите, нещо кратко.

-Трите формули са... Едната, например: „Бог е Абослютният Водач на моето дете.“ И това вече -майката изпълнява дълга си в най-важния смисъл, защото тя иска то да има само Един Водач и когато това е казано така, щото това е казано и в Божието Име... Другата формула е „Господи, Боже Мой, Учителю Мой, пази детето ми от всяко зло и го поучавай“ – не само да го пази - и да го поучава, за да може да направи скок. Третата формула е: „Господи, Боже Мой и Учителю Мой, винаги побеждавай злото във всички мои пътища.“ – и това ще се превърне в увереност в детето, и в Път. Какво трябва да съблюдават: Значи, да учат децата, и самите майки, родители... Да съблюдават Истинолюбието, което е свързано с правилното говорене. Това води до най-важното, до овладяването на ума и на постъпките. Защото който се владее, Бог го овладява. И как го овладява: с... Дава му Покой, равновесие, овладява го с увереност. Равновесието е Дух, а не е ум.

-Да, да. И за следващия ни разговор през февруари сме подготвили един въпрос, който така, и ти одобри. Само ще го прочета: Пътят към Смирението и най-вече разликата между Смирението и овчедушието. Мисля, че тоя въпрос ще е важен за децата в пътя на изграждане на техния характер. Но ще изчакаме следващия път да ни кажеш нещо повече.

-Да, да, и за децата е важен, и за възрастните.

-Да, да.

-И да кажем, че следващия месец отново ще ни гостува Сияйна, която все още е на 6 годинки, скоро ще стане на 7, със своите въпроси, и ще споделим един от тях, който е: В Агарта има ли ги книгите на Елеазарко? Ако ги няма, искам да ги изпратим! - Може би чрез Феникса....

-Всичките й въпроси, да...

-Да.

-Златни...

-Но отговора...

-Златна Душа, Златна Душа.

-Да... Но отговора на Елеазар на този и други въпроси в следващия ни разговор, а сега Елеазар иска нещо кратко да ни сподели...

-Да.

-Което, много благодарим за вниманието.

-Значи, искам да поздравя четящите аудиокнигите: Петя, Денито, Диана Врангова, Мария -майката на Сияйна, Георги, който чете Атлантските, Стефан, който Древните Отломъци, Даниелка, Зорница, Мила, Мария, Фани, Елена и т.н., то ще има и още, така, с... Поздравявам ги за туй хубаво, Дълбинно чувство, щото то е... То е светлина и влагат нещо в книгите, което и аз не съм го вложил, нали. Аз съм вложил някакъв Дух, ама те усилват и ставаме взаимна светлина, която взаимно се усилва и на всички им благодаря.

-Да, благодаря ти, наскоро пуснахме и твоето участие „Учителя за Себе Си“, стана прекрасно.

-Да.

-Благодаря за отделеното време и внимание на всички и бихме желали да обявим една предстояща среща между Елеазар и Гуру Тан във Варна, във ФК, в зала 1, на 26 април 2024 година. Срещата ще бъде отворена за всички, входът ще е безплатен, срещата е организирана от Списание 8, Фондация Елеазар Хараш и с подкрепата на Книжарница Учителят и Ученикът. Подробности ще бъдат публикувани на нашата Фейсбук страница и при нашите приятели от Списание 8. Това е от нас за днес. Благодарим.

-Да.

Коментари

Без коментари в момента!

Оставете вашия коментар

Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота януари февруари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
  • Регистрация

Регистрирайте профил

Вече имате акаунт?
Влезте вместо това Или Забравена парола