Елеазар Хараш | Имало ли е година едно? Какво е Бог? Скала ли е или камък? Как намери Бог?

person Публикувано от: Росиян Панайотов list в: Видеа на: comment Коментирайте: 0 favorite Видяна: 105

Въпроси на децата към Елеазар, част седма: Въпросите на Александър 23.03.2024 г

ЕЛЕАЗАР ХАРАШ – ИМАЛО ЛИ Е ГОДИНА ЕДНО? КАКВО Е БОГ? ТОЙ СКАЛА ЛИ Е, ИЛИ КАМЪК? КАК ЕЛЕАЗАР Е НАМЕРИЛ БОГ?

ВЪПРОСИТЕ НА АЛЕКСАНДЪР

-Здравейте, приятели. Днес е 7-мата част от нашата поредица Въпроси на децата към Елеазар. Продължаваме с въпросите на Александър, на 6 години, от Холандия - първите негови 3 въпроса. Но преди това, да попитаме Елеазар: Защо е толкова важен Духовният Учител в живота на едно дете?

-Значи, все едно ме питаш защо е важно Божието Ръководство. Щото иначе ще има полудуховно ръководство, полусветско... полу... духовното... Чисто Божието Ръководство извежда от света и от отвъдния свят, и те води в Божествения свят – даже не в Духовния. Винаги е необходим Божествен Учител.

-А защо е важен Духовният Учител и в живота на родителите, и важен ли е Той?

-Винаги е важен, щото скъсява Пътя.

-Скъсява Пътя...

-Скъсява развитието.

-Да, благодаря ти. И първият въпрос на Александър: Мамо, имало ли е Година Едно - в смисъл, Начало?

-Така. Времето е възникнало, светът е възникнал, годините са възникнали и затова те не съществуват. Безкраят е бил винаги, защото не е възникнал. Не годините, не времето са важни – важни са миговете, които ни водят към Бога. Тез мигове, които те водят към Бога и към Безкрая. Времето е илюзия, само Бог е Реален и Пътят към Него. 30, 50, 100г, може да са един празен живот, но един миг с Бога – изчезва време, изчезва светът и този миг е по-скъп. Това е Реалност извън времето. Живот, който е посветен на Бога, се измерва с Любовта към Бога, а не с години. Това е живот в Безвремие, Пълнота, Безмълвие, Покой и т.н. Бог и Любовта са Безвремие, и ние живеем и се движим в Бога, а не във времето, в годините и в света. Нашият Дух не е възникнал, в Него няма години, а само Безкрайност и Изначалие.

-Да. Ти ми сподели, че децата са като един Светъл Лъч в Мрака, ако мога така да перефразирам това, което ми каза. И че могат да преобразят много сили, които са заспали и застояли.

-Да, децата са... Тези деца, особено Мистичните, те са Чисти Извори. Те осветяват Пътя и на родителите си... избраните деца, говорим, които Бог изпраща.

-А те може ли да се каже, че са едно Благословение - и за България, и за света въобще, такива деца?

-Те са Благословение за Пътя към Бога, обаче строго предопределено е кой ще ги разбере тез деца.

-Да, да. Добре, Вторият въпрос е: Какво е Бог? Той Скала ли е, или камък?

-Значи, първо, Скалата: това са групирани атоми от Бога и символът е и ние да станем Скала, концентрирани, групирани и фокусирани в Бога. Скалата първо е Духовна, а после е материална. Скалата е Повикът на Сродството, а Повикът на Сродството е Могъщ, защото Сродството е от Света на Единството. Ако ти си Скала и Канара, ще бъдеш в Единство с Бога и със себе си, и мисълта ти ще бъде Единна. Учителят казва: Дяволът влиза в човека чрез грешките на мисълта. Всяка мисъл, която е хванала Корен в тебе, ще стане Скала и ще се реализира в бъдеще. Постоянните молитви ще бъдат след време твоят егрегор, твоята жътва и те ще станат Скала, защото Учителя казва: Ти ръководиш кармата си, а не тя тебе. Човекът-Скала е Чист Живот и ако трябва да кажа: Какво избираш – Чист Живот или религия? Примерно, сещам се: Библията ли избираш, или преодоляване на Низшата Природа? Веднага става ясно, нали. Начи, какво избираш: религия, философия, психология, или Бог и Истината? Трябва да сме много пряко. Всички лоши влияния и мисли се разбиват в Скалата на Спокойствието, на Нищото. Защо? Защото спокоен означава друга дума – Пречистен. Това е наука. Дълбокият Вътрешен Мир е свързан с Могъща Скрита енергия, която е Канарата. За да се родиш в Бога, или в Скалата, трябва да си победил злото в себе си.

-Да. А можеш ли да опиташ така, да ни кажеш, дали в миналото е имало случай когато Феникс да е избирал дете за Жрец, за Посветен, да го е посочвал?

-Туй трябва да се провери.

-Да, мхм.

-Да.

-Така, Третият въпрос: Как той, Елеазар, е намерил Бог?

-Така, дълбок въпрос. Хиляди и милиони... Го търсих и не бързах. И Той ме намери. Бог е, Който умее да ни намира, а ние трябва да умеем да Го търсим. Обикновено Го търсим и се смиряваме след много страдания. Това търсене е вродено в нас от милиони и милиарди години. Никога не съм Го търсил с вяра и религия, а с Любов, Мъдрост и Истина. Трябва когато си насаме с Бога, да Му покажеш една скрита и без показ Чистота и Истинност. Това, между другото, е вродено в нашия Дух и той може да го покаже на Бога и да Го... Само насаме – никакви хора, никакви... Туй го споменавам едвам-едвам, но казвам го. Значи, да Му покажеш скрита, без показ... Нека хората да си мислят, че правиш грешки. Това е много хубаво и изгодно за Дълбокия Вътрешен свят. И това е Пътят, по който Бог специално те избира, обаче и ти си Го избрал правилно. И така, един ден Той ми каза: Ела!

-Да, красива дума. Три думи... три букви, а толкова много значат.

-Три букви, да.

-Три... А когато... този път насаме, свързан ли е със Слова, или с Излъчване?

-Някой път може да изричаш нещо, но то най-Дълбокото Слово се изрича повече като Неизказаност. Не е точно думи, може да е облечено в думи, но пак е Неизказаност.

-А може ли да кажем, че Духът общува с Бога чрез особено Излъчване, не толкова със Словото?

-Да, чрез особено, специфично, Чисто Излъчване, прикрито от света и от духовете, даже и от ангелите. Много ангели не знаят какво виждат.

-Когато човек се моли, те имат ли понятие?

-Даже Исая има, един път мисли, че е видял едно същество, то е друго. Даже Пророк... само Бог ако разкрие.

-Да.

-Мхм.

-А ангелите могат ли да доловят молитвите на хората, и техните така, въжделения, и...

-Да, те обикновено често работят заедно с човека и така, имат обща аура.

-Но остава нещо скрито и за тях?

-Остава, остава. Има неща Тайни в човешкия живот, те не ги знаят. Знаят много неща, щото хиляди години са били с някой човек приятел, но има неща, които не знаят и Бог е оставил така да бъде, да може да проучват Бог, Скрит в човека.

-Но те схващат, че има Тайна, неясна за тях?

-Да, схващат.

-И това е магнит сигурно за тях?

-Да, да.

-Да. Добре, благодаря ти, имаме въпрос от предния път. Аз само ще го прочета така...

-Да, да.

-Ти ще му отговориш по твоя начин. Когато родителят забелязва у детето отрицателни качества или негативни прояви, какъв следва да бъде подходът му, за да не се спъне правилното развитие на детето и за да не се изгуби неговото Чисто Доверие?

-Сега, всяко дете и човекът ще направят определени грешки и негативни прояви, защото за такива същества това е Предопределението за тяхното израстване. Суфи казва: Всички събития се ръководят от Бога и се случват както Бог ги иска, а какво е правилно и неправилно за тебе - то е смешно. Щото ако не си в Божията Любов, абсолютно всичко е друга посока. Бог е Вселяващият, Всезнаещият, Той знае нещата. Твоята критика... щото има и от София, които питат тоз въпрос. Твоята критика към дете и някого, даже каквото и да е, е към Бога, и е болест. Тя вече е болест. И ако расте, става вече голяма омраза, тя иначе е малка омраза – става голяма омраза, става тежка болест и карма. Сам Бог е предвидил това и е казал: Не съдете! Просто ще бъдеш осъден, то това е срещу Бога. Той е Всеобхватен и Той ръководи всичко. Ние си мислим кое е правилно и си въобразяваме: Тоз защо така кара, катастрофа – смешни работи. Подходът е Любов към тез деца, към непокорните, към трудни... Подходът е Любов, приемане, Смирение и искане на помощ от Бога как да им помогнем. Критиката е началото на безумието, а омразата е краят – това е път към тежка карма. И не може да подхождаш така към... не само към деца, нямаш право и животинка, нищо. Смиреният... Смиреният, Търпеливият, не критикуват. Защото и Смирението, и Търпението са Любов. „Боже Мой...“ - формула – „...Ти бъди водач на моето дете и само Ти го учи и поучавай. Ти го научи да превръща отрицателното в положително и положителното в Съкровено“. „Господи, Ти бъди Учителят на моето дете и го води към Себе Си“. Това е въпрос мисля, че от Хасково, от София, много други хора...

-Да.

-Значи, „О Господи, Боже Мой и Учителю Мой, нека Твоята Любов тече към детето ми, дори когато то е в тежко положение“. Защото Любовта прониква през бремето на тежкото състояние и го крепи и пази отвътре. Останалото е голямо Доверие към Бога за всичко, за всеки развой, защото Бог знае кармата и знае кое е най-скритото добро. Лао Дзъ казва: Причината, при която се случва голямото зло върху човека, е голямото его. То може да не се вижда, аз знам кротки хора, които изглеждаха така... така, туй го оставяме настрани, да не се увличаме. Критиката е болест и карма, а забележката е Любов и дихарма, но трябва да си в Божествената Любов, а не в човешката. Не се тревожи за детето си, люби го, моли се и помагай му с мярка, защото ще се случи това, което Бог иска, а не каквото ти си мислиш, че е правилно. А твоят израз и твоята правда за нещата, те са безсмислени. Просто защото ти не си мярка, а Бог е Мярка. И тука днеска една формула от Учителя, която ми даде, смятам, че ще помогне на много хора: „Бог в мене ще реши всички въпроси“. Това може да се пренесе така: „Бог в детето ми ще разреши всичките му въпроси“.

-Чудесно.

-Това е.

-Да. А, според тебе детето, само по себе си, какво би искало да види от родителите си като подход, така, както ти го долавяш?

-Ами...

-За да се успокои, за да добие увереност, то какво би...?

-То не може да знае, щото други сили работят в родителите. Най-хубавото, което би искало, е Любов и Доверие, обаче някой път не се знае дали това е най-доброто. Някой път може би е необходима строгост, за да... за промяна.

-Мхм, да, да.

-Не се знае. Да.

-Благодаря ти.

-Да.

-И за следващия път отново ще ни гостува Сияйна със своите въпроси, и ще кажем два от тях, останалите два ще ги скрием, те са също много магнетични. И първият ще бъде за Прамайката, Първата Старица.

-Да, кратко ще кажем.

-Ти сподели, че така са я наричали... Прамайката...

-Ашера.

-Ашера. И всъщност Прамайката – това е Първата Старица.

-Да, да.

-А тя свързана ли е по някакъв начин със Старците, има ли нещо?

-Има връзка, да.

-Има. Страхотно. И вторият въпрос: Коя е любимата формула на Бога?

-Да.

-Имаш ли...

-Да, имам идея, другия път ще...

-Да, ами благодаря ти. Отговорът на Елеазар на тези и други въпроси - в следващия ни разговор, и благодаря на всички за отделеното време и внимание.

-Да.

-Благодаря ти.

Коментари

Без коментари в момента!

Оставете вашия коментар

Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота януари февруари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
  • Регистрация

Регистрирайте профил

Вече имате акаунт?
Влезте вместо това Или Забравена парола