Елеазар Хараш | Приятелска среща в стаята на Учителя във Варна 05 09 2024 г част първа

person Публикувано от: Росиян Панайотов list в: Видеа на: comment Коментирайте: 0 favorite Видяна: 35

Част първа: Събитието се организира от: Фондация „Елеазар Хараш“ и Книжарница „Учителят и ученикът“

Елеазар Хараш | Приятелска среща в стаята на Учителя във Варна 05 09 2024 г част първа

Събитието се организира от: Фондация „Елеазар Хараш“ и Книжарница „Учителят и ученикът“

Всички са Души, нито един ум няма - много хубаво! Това е, това е хубавото, тръгнали са да се отказват от ума - най-хубавото нещо. После ще ви почета тук от Учителя един тефтер малко, но ако някой нещо иска да каже, защото и аз обичам да слушам. Някой път така искам да слушам и в Тишина нали, обаче не върви, повече от 40 години, все се налага да говориш. Ако имате някакви въпроси, ще се опитам нещо да кажа?

Въпрос: Когато се появи едно състояние на пълна неподвижност, Безмълвие, Покой, и Съсредоточаване в Нищото, при човека спира да тече и молитвения Дух, а просто е една Тишина и отстраненост, това противоречи ли на формулите, на правенето на формулите?

Значи, не спира, защото Аум е Ватанска Дума, между другото тя е изтекла от Абсолюта! Да тече във всички светове, докато го постигат на все по-дълбоки степени на Единство. Значи, защото след време крайната цел нито е Христос нито Бог - Абсолюта е! Върховното Нищо, и дори там тече, но съвсем тънко Аум - Ватанското Аум, няма спиране! То е нещо като постоянно развитие, постоянно Единство на степени, както посвещенията са на много степени. Даже има Мъдреци, които не са посветени, странно е, но понеже помагат, имат чисти намерения, и като кредит им се дава нещо, така да, частично да виждат. Значи, тече, не противоречи. Всъщност никога няма противоречия, за каквото и да е - противоречията са са в ума. Навлезеш ли в Духа... Ума обича противоречията, топло, студено, добро, зло, или голямо преяждане яко, безпощадно. Знам една сестра, която я питам, беше се наяла, и й викам: Какво ще правиш, като отидеш вкъщи? Пак ще ям! Нали, или голямо гладуване, гонене на рекорди. Равновесието, казва Учителя, ако ядеш правилно, за какво ти е пост даже, за какво ти е. Но да пипнеш мярката, значи, да пипнеш Бог в себе си. Няколко месеца трябва да тренираш, да хванеш най-сладката хапка по Учителя. Тренировки се искат да я пипнеш, и спреш на сладката хапка, ако си правил опити - възходяща енергия. Преядеш ли с една хапка, казва Учителя: Отрова! Няма противоречие и никога е нямало, но в ума като влезеш, може да направиш и най-малкия проблем може да направиш нещо голямо, усложнение, после още по-голямо и от мухата - слон, после три слона, после може три слона и акула, защото ума си играе, върти хората с внушения. Голяма сила е внушението. Ако имаме Бог и Учителя в нас, нищо не може да ни внуши, даже и светлите сили не могат да ни внушат себе си - Бог и Учителя са Висша мярка. Да.

Въпрос: Хората могат ли да творят зло, или само го привличат, с начина си на влияние, действията си, с лъжата, примерно, и го увеличават? Могат ли истински да творят в себе си зло, или само го привличат?

Значи, това, ако ме питаш на, примерно там пред всичките - няма да го кажа, нали, но тук ще го. Значи, има само Един Действащ, само Един Бог, и Ошо, много смело го казва на едно място: Той е Единствения Убиец - няма друг! Всичко е изпълнители, и ние виждаме злото, но не виждаме, че Той убивайки този човек го спасява от още по-тежка карма, нали, както скоро на една сестра се удави баща й, той алкохолик и ако живее дълго, такова дълголетие, много коварно, защото после трябва да се ражда съвсем изроден, и това е жеста към него отгоре, и убийството ако не бъде изпълнено, наистина го чака човека по-голямо зло. Няма друг действащ, нали, разбира се, Бог със своите инструменти. Има случаи, когато Бог изпраща дяволите, със сатанинските сили - те убиват. Друг път в Библията има случаи, изпраща Ангели - те убиват. Когато Бог им заповяда, двама ангели разпиляват някаква армия доколкото си спомням, която е към 160 000 или 180 000 беше случая, защото Чистотата е голяма стихия и сила, но така или иначе Единствения Действащ е Той, и както и при катастрофа - умира ти детето. Ти не знаеш кое е добро и зло, ти може да си въобразяваш, и ако то живее дълго, може да съжаляваш въобще защо си се родил, ако след време се осъзнаеш, но Бог знае, и когато приемаме Дълбоко, и това е Единствения начин, само Дълбоко Смирените приемат, всичко Дълбоко и правят скок в развитието, и могат да разберат правилната поука, защо се е случило да им се даде правилно, да влязат в Мъдростта, не в човешката мъдрост, а в Божествената Мъдрост, но това не е за всички, нали разбираш? Защото ще смути, те и без това са смутени, аз и без това години наред смущавам и гледам някои неща така по-насаме, защото ще го изкарат Бог убиец, и това означава тройно по-тежка карма. Защото ти не виждаш, че не стига, където ти прави добро, ти не можеш да го видиш. Освен това, ако го нямаше Сатана, щяха да упрекват Бога за всяка жестокост, а това е пожертван Херувим, който чрез злото да събуди хората от невежеството и да разберат, че злото е тяхно, а той само го допълва. Той не го прави, той, човека е станал, самия човек е станал дявол, обаче иска да изкара, че дявола е виновен, само че не минава номера, защото Божието Око така вижда всичко, но само Един действащ - няма втори! Ако имаше втори, значи, той да е по-силен от Бога, и да е господар. Той ако Сатана имаше власт и тези убийци, те в момента от България и от света, няма да остане нищо, ако те владееха. Само че те са заключени и изпълняват - точно, каквото Бог каже. Ангелите - точно, каквото Бог каже. Архангелите - точно, каквото Бог каже. Всички убийци и тъмни сили - точно, каквото Бог каже, докъдето е позволено, нали, и Единствения Той повелява, какво, как да стане, точно как да се изчисли убийството и катастрофата - до мига, това е...

Въпрос: Тоест, ние когато сме били изначално безгрешни, сме допуснали нещо в нас, нечисто?

Направили сме много погрешни избори и сега говорим за избори, обаче ние сме ограничени от това, което сме направили и искаме, въобразяваме си, но ето тази сестра от Финландия, с която имах среща тук, нали трима я мъчат във Финландия, българи, и каза, подготвих всичко, оръжието, отровата, приятели, обаче нещо от интервютата, нещо Учителя ми се яви, тя прави промяна на характера си - това е промяна на съдбата. Характера е съдбата, най-това е хиляди години изработен характер, и това ти е съдбата. Промениш ли го малко - голяма промяна си направил. Тя прави отказ и вече няма да се гонят в други прераждания да се избиват, и тя така. Един ********, пълен камион с взрив, в последния момент се отказва да го взриви - промяна на курса. Неговото съзнание, съединено с Божието съзнание, и Осъзнаване - Взаимно. Бог иска Взаимност, не само човека... Човек може да прави много усилия и дълго време Бог да не дойде, има причина, обаче после като дойде Бог, и става тази съвместна работа, която е много чиста.

Въпрос: Значи, това е всъщност промяната на намерението и избора в нас?

Моисей също има убийство, и ако не беше това убийство, той не може да израсне и да направи скок, и понеже държавата не може да го накаже, той е по-дълбок от държавата, защото има Бог в себе си. Отива в пустинята, скрива се, прави Дълбинното разкаяние, моли се да се роди убития, той се ражда като негово дете, оженва се за там една Сепфора, която не случайно означава Справедливост, и всичко изкупва и той израства и убития израства. Ние не го виждаме това, ние виждаме убийството и виждаме и нашата бедна критика, защото не може да разбираме, понеже трябва да постигнем Абсолютно неосъждане - много трудно нещо. Абсолютно Смирение! Тогава ще разбираме Дълбокия замисъл на Бога и ще го обикнем, и ще видим, че всичко, което прави е Любов без изключение. Няма значение дали е убийства, дали е катастрофа, дали е война. Чух Папата как говори за войната в Украйна, тя трябва да спре, трябва... Кой си ти? Хабер нямаш! Той говори вярно, но не истинно, и подвежда хората. Обаче Бог си действа, защото Той има запис, който трябва да е убит, кой трябва да е пуснат, през граница влизат ангелите във военните - минавайте, заминавайте, който трябва да е ранен... Има един руснак, който в много войни е участвал , многобройни пъти бомби падат около краката му - никаква раничка! Не дава Бог - край! Фидел Кастро до колкото съм чувал, над 700 атентата да го убият, продължава да си живее, все едно, че... Де Гол - над 30, там, където е Бог, свърши. Да. Няма друг действащ! И нашия живот всичко, което се случва, ние сме сели, Той го е искал, ние сме го искали, Той го е искал... И накрая когато започнем , казва Учителя: Да изпълняваме Неговата Воля - Той започва да изпълнява нашата! И тогава става най-красивото! Ако ти си уреждаш живота, след време ще съжаляваш! Ако дадеш Бог да ти го урежда постепенно, след време ще се смаеш. В Неговия замисъл има нещо Изначално! Значи, тук мога да кажа с чиста съвест, чудех се дали да го кажа, но това, което ми е дал Учителя, то е по-дълбоко от реалността от действителност. Това е такава Страшна Велика Пълнота, с която съжалявам цялата история на света от началото до края! Направо я съжалявам, защото тази Пълнота и Цялост, тя е преди историята на света! Мога да го обяснявам Дълбоко, но не искам, и такава Благодарност към Учителя, че каквото и да стане с мен - за Него всичко ще направя, защото няма кой да ме спре! Заради Него е всичко, и живота и смъртта избледнява, но не мога да го опиша, защото то е... и всички вие ще го постигнете, защото ние сме Изначално Цялостни! Нали, но по Пътя нещо се е загубило.

Въпрос: Има една мисъл, където всъщност, Здраве и една голяма Благословия в този свят, който имаме е свободата на избора, чрез който можем да се пречистим и да Го изберем Него.

Да, да. За това ти е дадена Свободата и Тот го казва: За да станеш Бог. Не да станеш човек. Свободата от една страна някои хора ще ги направи дяволи и демони - избират го. Други ще станат Богове и Божества, и всякакви и зверове ще има, и Богове, и след време този избор, той си те посява, посява. А има същества, които в райската градина - никога не са падали. Имали са интимен контакт, Божествен, но никога не са пропадали в знания - Любовта си е останала. Те си остават Съвършени, други без контакт са Съвършени, други с контакт са Съвършени, защото въпросът е вътре.

Въпрос: Как да разбираме думите на Учителя, че с действията си, с мислите си, можем да променим съдбата?

Първо. Мислите са живи същества, както и думите, и една Древна Дума, едно Аум, Ватанското, може да, то е по-дълбоко от света, и ако се посветиш на него, както има йоги правят по 5000, по 10 000, по 50 000 формули, те изтриват света отвсякъде, има Суфи, които правят, стигат до 200 000 формули на ден - Зикр. Той въобще, той не е в този свят, нито в другия нито във вселената - той е в Бога! Изпълнение на Библейския закон: Живеем и се движим в Бога. Също ако изберем една мисъл на Учителя, тук този тефтер е все с мисли от Учителя, такива, ще ви прочета някои. Значи казва: Силната мисъл е Огън, който разтопява всичко - това е особено важно срещу тежката карма, нали. Казва: Изпратената мисъл винаги твори. А ако е съвсем концентрирана - това е изпратен Бог. И за това са важни упражненията в концентрация, като дойдат тежките проблеми и часове, да се събереш. Не, да те разпръскват силите и да не знаеш къде ходиш и какво правиш, а да се концентрираш, нали. Казва: Всички мисли се усилват с преповтаряне. Всички възможности се крият в мисълта. За да всяка мисъл, тя трябва да е интензивна. Това е такъв тефтер от Учителя, не е формули, това е направен само такива Златни мисли от Него, такива Съкровени и Дълбоки, и които си ги чета някой път, навремето още преди битките с държавна сигурност, преди да вляза във формулите. Това е настройка на Огън, и където и да отвориш, нали. Ето: Мисли, че Бог е близо до теб, и Той наистина ще бъде близо! Въпроса е, той Мохамед казва: И да да не вярваш, Той пак е до теб. И да не го мислиш, Той пак е е до теб, но въпроса е да Го осъзнаеш, че Той е навсякъде! Докато Любовта е с вас, вие сте в безопасност. Няма празна мисъл. Това е такъв тефтер направен, нали, целия и имам няколко такива с Древни Думи, с всякакви, нали. Любовта създава едно Свръхестествено Присъствие.

И при най-малката отрицателна мисъл - Любовта изчезва. Ето къде е важно - контрол. Това трябва да се тренира, и в тежки моменти, да не дадеш на внушението. Помня един от държавна сигурност каза: Ще те вкараме в затвора, така, така - Абсолютно никакво подаване, защото той не е мярка! Бог е мярката и Учителя, аз на Него съм си посветил живота и няколко пъти се налагаше да умирам, и само когато умираш за Учителя е реално, и реално и духовно и буквално. Тогава можеш да Го разбереш. Значи, с Паневритмия и със супи ангелски - трагедия, нали, играй си ги, обичай Учителя, но трябва да Го обичаш на живот и смърт. Подобното, също важи и за Истината - не можеш да обичаш Истината 99% - няма, тя няма да те приеме! Истината, и Бог и Учителя ни искат целите! Или си отдаден - или не си отдаден, няма средно положение, средното отпада. Да. Искат ни Тотално! Самата Истината така е устроена и самата Любов, че, по какво се отличават хората на Истината? Ами в тях има нещо Тотално отдадено! Не е до някъде, не е вяра и безверие - тотално Доверие - няма вяра, няма безверие, имат Истинска Любов. Какво означава това? Те не живеят в тази Любов, в която има любов и омраза - двата полюса, и двата, и двете са фалшиви, но временно са необходими за нещо, да надраснеш. Но има Любов, която е без любов и без омраза - Чиста Любов. Това е Учителя, и за това Той е Страшно Важен, Изключително, и Той ще навлиза все повече в света, и скоро чета едни Негови спомени, изключителни. Една сестра катастрофира и Христос й се явява и й казва: Дойде време да те вземем в невидимия свят. И Учителя казва: Не, тя има уроци да учи и й продължава живота. Той решава! И много неща има такива въобще.

Николай Дойнов, идвал ми е нагости, водил съм го в гората - астролога на братството навремето. Той е бил преродения Наполеон Бонапарт, антихрист - Учителя го казва. Казал е, около Учителя много преродени ученици, Климент Охридски, Патриарх Евтимий, владици, Ученици на Христос са били в школата. Те се пренасят нещата и всеки си продължава уроците. В един момент даже Стоян Михайловски и Иван Вазов са тръгнали да пишат срещу Учителя, църквата навили Михайловски, защото имал огнено перо, да пише нещо срещу Учителя, започнал да пише, и плащали му там 300лв. ли колко, беше, както и да е, не се сещам нещо. И после нещо го поканват да отиде ей така на лекция и двамата, и като отиват и той се хванал за, казва: Това е Истинско! Не може да се пише! Някаква съвест има човека, и... да. Така, че с Учителя, който Го е срещнал, и когато е позволил Учителя - виждаш за какво става въпрос, защото, за да Го разбереш, трябва позволение, да го зърнеш.

Ето: Любовта към Бога, това е най-великата Истина в живота. Каквото ви съветват Любовта, Мъдростта и Истината - правете го. А тези съветите от ума... Кой ви обича? Мярка дава Учителя: Този, който внася Чистота и Живот във вас. Така просто говори Учителя и толкова ясно, че просто, няма как да спориш, няма, трябва да тръгнеш срещу себе си, или трябва да не си добре, за да не можеш да разбереш. Културата започва с Чистотата на чувствата. Чувствата ни трябва да са Чисти. Човек, който играе важна роля във вашия живот - той е от Бога изпратен. Въпроса е, като ти е даден да обичаш някой човек, така да пипнеш мярката, да искаш от Учителя да ти я разкрие, да го обичаш както Бог и Учителя иска, а не както ти. Не твоите желания, и тогава вече ще се яви една Любов и обмяната ще стане от Блаженство и Покой нагоре, а не някакви човешки трагедии и комедии и т.н..

Въпрос: Ако Бог е до Учителя, какво ще направи Бог?

Бог и Учителя - Те са Едно. Каквото прави Бог, прави и Учителя, и каквото Учителя прави - прави Бог. Няма, значи Учителя казва: Във всеки миг Аз изпълнявам Божията Воля! Страшно изказване, което много хора не могат да го изрекат, защото във всеки миг… А мига се движи със страшна скорост. Но Учителя е от тези, които са изпреварили мига, защото Той е вътре в Бога. Бог е, Бог ръководи събитията, те са заедно, и за това Учителя е изпреварвал събитията.

Въпрос: „Аз и Отец Ми Едно сме“ Но аз я чувствам тази формула като огромна отговорност и не я казвам. Какво трябва да ми е отношението ми към нея, кога имам правото да я казвам? Въобще имам ли право?

Имаш право, защото тя ще те научи, как да си Едно с Него, и това е същество, което иска да те отклони, да не я казваш - влязло е в умът ти. Защото ти, когато го повтаряш, Той Бог ще направи това Единство, ще го... ти го искаш, мислите са магнити. Ти го създаваш и след време, това същество, което ти пречи, защото много хора имат така... Навремето запалих едно момче с молитвите, каза: Чувствам се като ангел, приятно ми е. Обаче неговата приятелка се яви така и каза: За какво са ти тези молитви? Милиони хора по света успяват и без молитви! Логично, и той се хвана, отказа се, и двамата кажи-речи станаха за психиатрия, както и да е, няма значение, после май пак ги разбра той или нещо стана.. Но искам да ти кажа, че има, значи, Зикр - дявола се страхува най-много от постоянните молитви. В момента в който влезеш в постоянни молитви - ти натрупваш Бога, и тази молитва, натрупваш Бога, няма как да я подцениш или да не я искаш или да си мислиш нещо. Просто я изричай все повече, Бог ще се натрупва в теб, и когато дойде часът на кармата ти, Той ще се развихри, Словото ще стане Стихия - натрупаното Слово. И за това стават някъде големи чудеса, защото има натрупано Слово, натрупана енергия. Чудесата са натрупано Божие Слово, и в случая можеш да бъдеш подведена и след време да стане късно, а ако сега си м разбрала, да.

Въпрос: А за Зикр може нещо да питам, средата има ли значение, понеже понякога примерно ако си сред много хора и си в по-тежка среда, това рефлектира ли по някакъв начин на средата и на самия човек?

Ако се поддаваш на влияния, обаче то е грешка, защото Суфите, където и да са сред хора и без хора, те са в Сърцето си, в Сърцето им е Бог. Те не са при хората, не са в света, те са си при себе си и при Бог. Така, че ти можеш, компанията няма никакво значение. Значи, Учителя казва, има, ако си здрав и със здрава мисъл, можеш да влезеш сред прокажени, сред чума, и да не се заразиш, защото ти не си, ти не приемаш, ти приемаш само Бога - Бог не може да бъде заразен не може да бъде... Значи, а така можеш да се подведеш от хората, и ако те ти станат мярка, значи, не държиш на Бога достатъчно и ще изпуснеш Бога, разбираш ли?

Въпрос: Мисълта ми е, защото ми е правило впечатление наистина и в обществен транспорт като съм бил, като съм пътувал в автобус, по някой начин това повлиява на хората, индиректно според мен, може би си го внушавам...

Не, в някои прониква, в по-фините Души, или които са в пасивно състояние. Активните - ума не им дава да приемат. Обаче пасивното състояние, то е много хубаво, медитацията за това е хубава, Тишината е хубава, Безмълвието, защото там умът го няма. Умът не може да влезе, което е звярът и чудовището - неовладения ум, който е Сатана, казва Учителя. Той не може да влезе, където има Истинска Любов, където има Спокойствие, където има Покой. И за това казва Учителя: Само Спокойствието може да те научи да мислиш Дълбоко. Когато взимаш важни решения ти трябва спокойствие или Покой. Покоя е още по-дълбоко и това е Царството, това е такава наука, естествено, за човека, за Душата, но умът няма покой, той живее от тревоженето. Той иска да се тревожиш и да няма причини, на някой въображаемо измисля причини, създава условия, а ти, и да има и да няма причини, ти не трябва да се тревожиш, защото тревоженето не решава нищо - това увеличава паразитите.

Въпрос: Може ли още един въпрос, за Покоя? По принцип триединството, Дух, Душа и Тяло, може ли да се отнасят, както Тишината, Мирът и Покоя?

Значи те са Мир, Спокойствие и Покой - три думи.

Тишината остава в случая?

Тя е друга троица.

Тя е в по-високото ниво, в което е...

Тя е в много високо ниво, макар, че и Покоя е високо ниво. Значи, другото ниво е Мълчание, Безмълвие и Тишина - най-висшата Тишина, която е Тайно Име на Бога между другото. Значи, Мир, това е ума, да овладееш Мирът си. В света, хората на мира все подписват договори, но не могат да го овладеят, защото не е достатъчно, нали. Спокойствието е от Душата, Покоя е от Духа, там е Предела, и от Покоя нататък, там вече е Истинското Смирение, там се намира Нищото, то е на една крачка, Смирението и Покоя са на една крачка до Нищото а в Нищото не може да влезе... Значи, къде живее Истинския Ученик? Значи, Истинския Ученик живее в Мистерията на Бездната, и на Безкрая, не в света, не в Паневритмията, не в Бога, не в Учението на Учителя - той живее в Учителя! В тази биография, която правим на Учителя сега, две биографии правим, там казвам, че: Безкрая има край - Учителя няма край! Учителя спада към Мистерията - Той е Мистерия! Той е нещо Изключително! Значи, трябва да се върви от мълчание към спокойствие, нали, и от спокойствие към Покой. И от... исках да кажа от Мир към Спокойствие, и от Спокойствие към Покой, и от мълчание към Безмълвие, защото в мълчанието може, не пречи, човек в мълчанието да си говори глупости - мълчанието на е злато. Учителя казва: И рибите мълчат, но не са Мъдреци! Значи, от Мълчание към Безмълвие и от Безмълвие към най-дълбинните, към Дълбините на Тишината, има там степени на тишината, вече и там се случват връзките със Старците, с Бог с Учителя. Ти като станеш Нищо, ти си вече естествен портал на Бога. Бог може да живее само в Нищото. Малко его да имаш една капка, малко ум, да не си цялостен - Той не може да влезе да работите, и ти вече си преграда. За това ние трябва да станем Дълбоко Смирение, Цялост, Пълнота, Нищо, да изчезнем, тогава Той може да се ражда и да ни помага, и така се родиха. Помня Лили Димкова навремето ме пита: Как ги правиш тази лекции и тези книги за Старците? Еми викам лекциите ги правя с Нищото в мен и с нещото, а със Старците само с Нищото, нали. И аз не мога да го обясня, но излязоха, че толкова много книги плюс-минус 300, и нито е мой план, нито, просто Бог го иска, заради Душите. А си струва заради Душите, нали, нищо общо не искам да имам с умовете на хората, даже и да са овладени донякъде, Душите, Душите са Скъпоценните камъни.

Въпрос: А умът къде се преодолява в тези степени, които спомена или постепенно се разтваря и изчезва?

Значи, колкото повече правиш Зикр, това е коловоза на Бога. Зикр е, Зикр в нас го прави Бог, чрез същества и чрез Себе си. И отначало Той започва приятно, умствено, после започва със сърце, и после си влага Душа, после Бог влиза вътре и накрая този Зикр многобройния Зикр поглъща ума, поглъща сътворението, поглъща смъртта, поглъща света, и това е най-големия Дар, даден, особено има Суфи, където ти казах, стигат 200 000 молитви на ден. Това е такава даденост. Той е изчезнал и пред теб да е, той, ти мисли че те гледа примерно, той въобще няма да те гледа, той си прави, той е свикнал да тренира при всички условия. Аз имах преди много хора ми идваха, налагах си търпение да ги търпя, но някои говорят толкова излишни неща, и много излишни, и аз гледам го и аз си правя молитви, той мисли, че го слушам, на него му олеква, и на мен ми олеква - царство.

Въпрос: По какво се отличава егрегора на Учителя?

Учителя има няколко егрегора, единия е на музиката на Паневритмията, той е малките егрегори, те са нисшата степен. Трябва да бъде разбрано Учението, на Учителя, самия Учител - Сърцевината. И единственото нещо, което може да го познае, това е Тоталната Любов няма така, 99% Любов - загиваш, нали. И тази Любов, която се жертва за Него и Той вече казва: Да, този е Мой! И Той ти приема жертвата, защото много хора може да се пречистят по пътя на Учителя, да влязат Дълбоко в Учението - не е достатъчно. Могат да влязат Дълбоко, защото Учителя го казва: Мога да го изразя моето Учение с една Дума - Чистота. И от 100 чисти, Учителя може да избере само няколко, защото има степени на Чистота. Има Духовна има Съкровена, има Божествена Чистота, има Абсолютна. Когато влезеш в Абсолютната Чистота - Учителя е уловен, няма избор. Просто и Бог е уловен. Защото казва на едно място Учителя: Мога да се откажа от някои ученици за 10 000 години - означава, че го е правил. Тези, които представят Учението, а вътрешно... Когато имаш Любов, Мъдрост и Истина - ти си хванал Учителя с ласото - мога да гарантирам, че не може да мръдне. Значи, то, то е Едно, там е Нищото, там е Любовта, там е Покоя, там е Целостта и просто взаимно служене, нали, и винаги така е било, и в тази мрежа могат да влязат всички, които служат на Бога. Ангели, Архангели, Мелхиседек, Старци, Учители, Херувими, защото всички Осъзнати, служат на Бога и те стават Едно Цяло, и за това връзките са лесни.

Понеже говорим за Учителя, на какъв етап може човек да си позволи, Осъзнаване и пречистване, чувства, действия и т.н., да си позволи вече тотално да се обръща към Нещо? За, въобще, за действия, така, да осъзнава, че му помага, въпреки, че вече на някои етапи осъзнах, че ни помага, но не смея още да се обърна така директно към Него, защото знам, че ако не съм така, в своите мисли, чувства, действия, не съм били до такава степен. Още се мотая между двете сфери и...

Значи, ако чакаш да очистиш мислите си, може да ти мине прераждането, има и такива варианти. Не смятай, че не си достоен, махни я тази мисъл - няма недостойни Души за Бог и Учителя, каквито са. Значи имаше една от Братството я изпъдиха, даже една друга възрастна сестра са я били там от ръководството, нещо защото обидила Учителя. Учителя е такава висота, че никой не може да засегне Учителя, то е все едно да обидиш Слънцето, и там са я ритали, да не ти разправям един приятел е помогнал. Но една друга сестра я изпъдиха, и тя идваше при мен в София навремето като изнасях лекции, тя е такава една бедна, и един път горката ми, от някакъв казан ми взела някакви хвърлени цветя увехнали, и някаква хвърлена супа - подарък! И ми напълни Душата, защото тя иска нещо да даде, тя е бедна, няма какво да даде, обаче, и от тогава харесах Душата й, както и да е, няма значение. Значи: Учителю научи ме, как да постигна Абсолютната връзка с Теб! Не мисли, кога ще стане - не е твоя работа. Учителя постепенно, Той вече донякъде я е създал. След време Той ще я изпипа, и ще знаеш, имал съм случаи когато точно Учителя ти говори, в друг случай подобен - точно Бог, не е Учителя. В друг случай - Висше същество, нали, и тези разлики се дават при Дълбоката Любов към Учителя. Пророк Исая има видения в които е объркал видението и има Дионисий Ареопагит, който виждал на по-дълбоко ниво, на едно място, коригира неговото, а той е от най-големите пророци. Казва в случая не е видял Серафим, а Ангел - разликата е голяма! Има нива, и по Пътя на Любовта, Мъдростта и Истината, се постигат много фини, и Дълбоки тънкости, но най-вече по Пътя на Любовта. Любовта дава нещо много специално, но да си с Любов, в Дълбока Любов с някой - това е Божието Присъствие. Който си мисли, че без Любог, ще.. може да си мечтае за истинска Любов - няма такова нещо. Там са Бог и Учителя, там е Изначални Чисти намерения. Отношения към, от Душа към Душа и нагоре - умът го няма там. И при прегръщане и при каквото и да е интимност, свещена интимност, умът и света са изчезнали, обмяната е, обменят се Висши енергии за по-висока степен на развитие, в името на развитието и Учителя, на Дълбоки нива. За да проникнат след време в Дълбоката Акаша, а не да си въобразяват и да говорят... Така, че Любовта, събират се два извора, за да усилят, а не за да си пречат. Ако се съберат двама умствени хора - не е за говорене, нали. Някой път и сами, сами хора царуват, други сами и живеят в... Скоро четох една шега, една жена казала: Страшно нещо е вкъщи, конфликти, спорове, стенания, битки. Те я питат: Чакай, колко хора живеете? Сама съм - каза. Тя си, вътре са духовете - школа, минава през школата.

Аз тази шега съм я казвал, но пак ще ви я кажа. Показва Любовта от друга гледна точка, така и в България или в света. Запознали се двама по интернет, и се срещат в една кръчма да се опознаят повече. Гледат се и двамата много грозни, голяма грозотия един срещу друг, и жената казала: Еми ще пием докато се харесаме. Той казал: Аз толкова много не мога да изпия. Това трябва да е, има такива, има някои хора, познавам такива, които всеки ден трябва да измислят нова шега, така живеят. И познавам тук един турски писател, той това му е ежедневието, години наред. Каза: Горе главата, нищо че е празна! Красота, това са такива. Някои има, отдава се, говорим за чист смях, който качва енергията, който и Учителя го величае и другите, защото - Чиста енергия, няма, без цинизми, без.

Въпрос: Какво би станало, ако се изрече лъжа на Древния език?

Ами на който и език да е, лъжата е лъжа и Учителя я нарича Двоен грях - прошка няма. Тоест, може да кажеш после Господи, както Учителя казва: Прости ми, сгреших пред Великата Истина, но то вече е запис, изречено. В момента в който е изречено - химическия състав на кръвта вече е нарушен, след време те чакат проблеми и след време и психически отклонения, и ще правиш неща, които не искаш да ги правиш. Както апостол Павел казал.. но след време като влиза Христос в него, но това може да се окаже изходна точка, да се откажеш Тотално от лъжата! Може да го изречеш, за да бъдеш сразен, и да избереш, както онзи случай в Библията 38 години, нали, сещаш се? Ще го кажа заради... Значи, 38 години прокажен, той знае, когато Христос дойде, и каже: Вдигни одъра си и ходи! Той става, оздравява, нали, както и да е, и този 38 годишен в църквите го цитират нали, но въобще не знаят кой е той нали, и защо. Учителя, Дълбоко, който Всепроникване във всички светове и в този човек, казвал му е името даже: Валтасар Беламо - виден адепт. За една съзнателна лъжа - 38 години! Значи, посветените, когато лъжат - страшно е! и той след тази лъжа, според мен вече едва ли някога, след като е излекуван, той знае Кой е Христос, Кой идва, Кой го вдига, и от тази лъжа вече той може би за хиляди и милиони години ще оздравее, нали.

Въпрос: Аз го питам от гледна точка на това, че в този език, трябва да се подготвяме да премахнем лъжата, за да не направим грешката на по-високо ниво.

Много трябва да се тренира и да се внимава, има и несъзнателни лъжи, след време и те трябва да изчезнат. И на мен ми се е случвало несъзнателно - съзнателната е вече много опасна - тя води до неизлечими болести! Не че има неизлечими болести, но, дълго време ще те мъчи като свръхтежки болести, които за да те научат, нали. Но един път ме питаха: Имаш ли тази книга? Аз имах 14 складове, около 180 000 книги, не помня в кой склад, и казвам: Нямам я. Отивам в единия склад - има я. И вече не знам дали имам, в следващото говорене - веднага корекция, защото то е много това е тръпка. Антиквар съм с книгите, какви ли не книги, нали, изключителни книги, обрахме Мъдростта на света и на английски и на немски и на руски, както и да е, и всичко е заради, защото Учителя ми позволи след като многобройни практики практикувах Учителя навремето да вляза в другите Учения, и когато изхождаш от Учителя - влизаш правилно. Дао, Дзен, Суфи, каквото се сетиш Хасиди, Персийската, Индийската религия и всички са Едно Цяло, няма въобще капка разграничение нали, говорим когато Любовта събира хората, и Чистотата. Не говоря, религиите не могат да направят такова нещо, нито науките, нито политиците нали. Това е, Любовта може да събере хората и да махне народността, и, защото ти в едно прераждане си китаец, в друго албанец, въобще, това не е мярка. Мярката е, дали имаш Любов и дали си Истинен, нали.

Въпрос: А може ли да Ви питам от началото на разговора, където стана въпрос, точно за тази сила на Духа, която е концентрацията. Ако примерно при предизвикателство тежко, където имаш такъв агресор, както при Вас е било с държавна сигурност, ако тръгнеш по обратния вариант на разтваряне, в смисъл тотално да изчезнеш, все едно си, все едно те няма, и в един момент те не могат да си насочат може би тази агресия? Това възможно ли е?

Ами, в някои от тежките случаи, аз правех над 11 часа молитви, Бог да се справи с тях, Бог да им покаже, при концентрация, ти вече, при голяма концентрация, аз не всички тези молитви съм ги правил в голяма концентрация, просто са поток! Но от някой път, със свръх концентрирана мисъл, тогава ставаш Дух, привличаш Бога, и натрупваш огромна сила! И при два случая, когато съм правил над 11 часа и видях как Бог и Учителя ги разпиляват, и не само разпиляване, аз не им желая нищо лошо. Те ги разпиляват и им дават поучение, защото след време те могат да убият хора с внушения. Единия, който още го помня, той почина после, той вреше и кипеше от омраза. И караха ме да пиша някакви документи да излъжа и викам: Това няма да стане! Те казаха едни цинизми, че щяло да стане по-лошо с мен, аз не използвам такива думи, нали, както и да е. И държиш на Истината, държиш на Бога 100% и на Учителя, и тогава формулите са много силни. При една лъжа ако кажеш - формулите ги разбиваш. Даже полуистина ако кажеш - силата на формулите пада, много опасно нещо. И за това трябва много да внимаваме като говорим, и тогава молитвите стават сила и могъщество, и при концентрация, концентрирания човек е Дух, концентрацията прави Дух. Концентрираната мисъл, е Бог в действие, Той действа, Той е на твоя страна, и означава, че имаш право да казваш Могъщи молитви, при тежи нужди на хора, някой път при тежки нужди може да те спре, значи, имал съм такъв случай, започвам да се моля, защото го уважавам човека - спира и той на втората операция, първата беше успешна, втората беше неуспешна и си замина. И после и ми даде, и ми дойде и ми каза, какви глупости е правил, и че той е избрал пътя на света, трябва да отиде, докато е рано в другия свят, за да не стане много късно. Голям Замисъл ръководи всичко. И когато сме вътре в тази Любов, може да го разберем, нали, макар и някой път със закъснение, защото той знае, има един брат Румен, който почина, много предан брат беше помагаше много, и подготвяхме много, тетрадки, книги, като спре корабите да си посвети живота на Учителя, и бях сигурен, че ще, след рак, разболя се, и бях сигурен, че ще оживее, защото иска да си посвети живота на Учителя, обаче Учителя го взе в другия свят, както и нашата Мария от група Шанс, тя от София беше тук, дълго време при мен, както и да е. Те умряха с голяма Любов с голяма Благодарност, не казваха: Защо Учителя не ни помогна? Огромно доверие, и още следващото прераждане, и разбрах, защото брат Румен предните прераждания е живял четири прераждания и половина - тежък материалистичен живот. Обаче сега е Изцяло Предан на Учителя, той до такава степен обичаше Учителя, че вярва, че всичко, което стане морето, вятъра, въздуха, въобще навсякъде е Учителя. А Учителя е навсякъде - Той е! Думата Учител е по-дълбока от думата Бог, нали. Тя включва в себе си и Бог и Абсолюта - страшна дума е! В тази книга за биографията се изнасят такива неща, нищо общо, Николаевка, дипломи, Паневритмии... Говорим за Учителя, като Тоталност извън вселената, където ни води. Той ни води извън. Не извън Слънчевата система - извън вселената, няма... За това са важни упражнения в концентрация. В образа на Учителя, в третото Око на Учителя, в тази коронната чакра на Учителя, в Сърцето на Учителя, Той да се отпечатва, и при важен момент, като го извикаш, нали, както и в гората бях така случа я вълците нали, там не вървят проповеди. Страшни вълци, трима едри, големи, така един рев издадоха, който: Ще те разкъсаме, няма коментари. Това беше.. направих свръхконцентрация, забравих си името, то нямаше време за страх, забравих гората, небето, земята, вълците, тялото, всичко, и след малко - ти ставаш Нищо, с концентриране на мисъл, изчезваш, нарича се, аз съм го правил хиляди пъти, може би и стотици хиляди, но за по-сигурно казвам, а може би и милиони. И при Свръхконцентрация, ти изчезваш, ставаш Нищо, Бог влиза, и въпроса е решен - ти ставаш Отворена Врата, и вълците се обърнаха кръгом и както дойдоха, така и изчезнаха, но Любов към Бога се иска. Гората дава такива условия, но не трябва да отиваш в гората, или в манастир, като бягство от света, за да избягаш от лоши хора и... Трябва да отидеш по Любов, или когато те изпраща Бог и Учителя - тогава е намясто. С Бягство нищо не става, където и да отидеш, Любовта е...

Коментари

Без коментари в момента!

Оставете вашия коментар

Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота януари февруари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
  • Регистрация

Регистрирайте профил

Вече имате акаунт?
Влезте вместо това Или Забравена парола