Елеазар Хараш| Пробуждане. Публична среща във ФКЦ Варна 06 09 2024

person Публикувано от: Росиян Панайотов list в: Видеа на: comment Коментирайте: 0 favorite Видяна: 116

Събитието се организира от: Фондация „Елеазар Хараш“ и Списание 8 със съдействието на Книжарница „Учителят и ученикът“

Елеазар Хараш | Пробуждане. Публична среща във Варна 06 09 2024 г

Събитието се организира от: Фондация „Елеазар Хараш“ и Списание 8 със съдействието на Книжарница „Учителят и ученикът“

 

Да, започваме. Първата тема е Пробуждането, Самадхи, Посвещението, около 30-35 минути, няма много време да ви отнемам, втората част, която е обща, е, какво казват Великите Посветени. Те дават заповеди, които са много по-дълбоки от Библията и от всички свещени писания, ще ги чуете. Така, има много нива на пробуждането, и Посвещението, но тук ще сляза в по-достъпно положение. Посветените отделят много време на Бог и на Истината и на Словото. Те знаят, че Словото е Врата за Бога, и че то вселява живота. Те знаят, че всичко се пречиства от Словото. Тайната на живота е Насищане - сгъстено Слово, но като за начало, от човека се иска пробуждане, защото трябва да знае какво Слово има в себе си.

 

Словото, думите, това са живи същества. И за това е много важно с какви думи работиш и с какви мисли, защото това са същества. Като за начало от човека се иска пробуждане, защото е дълбоко заспал. Точно за това идват страданията, трудностите и нещастията. Да, някой път и те не помагат, но в много случаи работят и помагат - те са подадената ръка. И ако човек заживее пробудено, това е крачка напред. Но в будността, също има опасност според Атлантите. Аз съм го изнасял, защото се е случвало, пробудения човек да си помисли, че е голям ясновидец и авторитет, и от тук нататък той вече умира, и изпуска Мъдростта, която води реално към Истината и към Безупречност. Някои са застояли в пробудеността, и от там се провалят. Той мисли, че разбира нещата, а нещата са на много степени. Атлантите казват, че такъв човек трябва да се спаси от будността и да влезе в Мъдростта, и в едно по-дълбоко осъзнаване и смирение, и точно тук е спасението - Осъзнатостта. Осъзнатия човек, е смирен, в сравнение с него, будния човек е спящ.

 

Мъдрия, който е преодолял будността, е преодолял себе си, спасил се е от себе си, и може да вижда Дълбокото, защото се е смирил. Смирението е Тайно Посвещение. Дълбоко Осъзнатия е просветлен, защо? Защото е постигнал Нищото в себе си. А, който е влязъл в Нищото - Бог работи в него, Истината слиза върху него. Бог общува само с Нищото, искам да кажа, само за малко ако си някой, и ти вече си изгорял, но когато си Нищо - ето я Целостта! Нищото е преди сътворението, Нищото е Великата Пълнота, Безпределност. Най-ниската степен на Нищото е Блаженството и от там нататък се върви нагоре. Който не е открил в себе си Нищото, тази Велика Цялост, се занимава с полуистини, заблуждения и много теории.

 

Полуистините са по-опасни от лъжата, защото лъжата така може да те закове, и да започнеш да мислиш за обратния път. Полуистината много време ще отнеме докато човек се събуди. Пак казва: Тайната на живота е Насищане. Посветените са наситени с Бог, с Пълнота с Блаженство, с Покой, с Безпределност, Скромност и Смирение, може даже да живее до теб и да не го познаеш. Те са търсили правилно, и са намерили неизразимото в Нищото.

 

Наистина при среща с Бога, истинското преживяване, просто нищо не можеш да кажеш. Ако можеш да кажеш нещо - не си видял това, което трябва. Да откриеш Нищото, това е въпрос на изключително задълбочено търсене. Искрено търсене и то е, което намира.

Бог и Истинската Любов, се срещат само в Нищото, в Неродеността, в Душите, в това Нищо, Любовта е Цялостност, Тайнство. Тайнството е в това, че в Нищото тече, Чиста, Кристална, Съкровена Вода.

 

Египетския Суфи, Зун Нун Мисри казва, той бил посветил живота си на Бога, когато го среща един Старец, който му казал: Зун Нун, знаеш ли какво дава Бог на тези, на този, който си е посветил живота на Него? Той бил тогава младеж, египетски Суфи. Четири неща му дава: Първо - нещо, което не е необходимо другите да знаят, това е тази Тайна Пълнота в човека, тя е преди сътворението. Второ - знание без обучение. Трето - богатство без пари. И Четвърто - веселие без компания.

 

Учителя казва: "Деня в който решите да живеете според Бога, и вече можете да бъдете създадени от Него." При едно твърдо решение - Бог поема вътрешната работа. Посветения е в Съкровеното, а Съкровеното в човека е Тайна над света, и над човешките неща. Съкровеното отношение е по-дълбоко от самия живот. Ние търсим много пътища, защото сме изгубили Съкровеното си отношение към нещата.

 

Съкровеното е степен на посвещение, то е място в което обитават Боговете. Сърцето е твоята Свещена книга, а не Библията, там трябва да откриеш Бога, не в Библията а в Сърцето си, в Дълбините на Сърцето си има друга Сърцевина, и тя вече е свързана даже с нещо по-дълбоко от Бога - с Абсолюта. Хората си мислят, че обичат Истината, но в действителност малцина реално жадуват Истината, и Истината знае това. Пътят към Истината е Път към посвещението, но трябва да заложиш целия си живот, тук няма 99% освен това ако имаш 100% вяра - също не помага. Вяра и безверие трябва да си отиват, и трябва да остане Тоталното Доверие, което е над тези неща. Това Доверие не се нуждае от вяра и безверие. Както има една Любов, която не се нуждае от любов и от омраза - тя е Чистата Любов, без любов и без омраза, това е друга степен.

 

Защо е важен този Път на Истината? Защото тук се случва Просветлението, а това е състояние отвъд ума и отвъд света. Тук вече няма ум, няма време, няма сътворение - ти ставаш Осъзнат, Чист Дух. Сещам се нещо ще допълня. Някои мислят, че Посвещението е нещо голямо, и или някой като го е постигнал може да се възгордее, не, това е нещо естествено и ще се случи на всички. Рано или късно ще се случи на всички. Това е нашето Естество, просто ставаш Изначален, спокоен, разумен или Абсолютно разумен човек. Никакви изненади няма или никакво постижение, това спада към непостижението, завръщане - просто завръщане в себе си. Ставаш Осъзнат Чист Дух, и хората питат: Ти виждал ли си духове? А ти самият си Дух, но не можеш да се видиш заради умът си. Заради оплетеност на умът си, на сърцето си в света на кармата и т.н., не си го овладял и виждаш други неща.

 

Посвещението е скок в Нищото, скок в Бога. Посвещението се случва, когато Нищото е споделило част от себе си с теб. Тоест, Целостта, но Бог си е излял някак си върху теб. Тук вече ставаш част от Бога и от Потока на Бога, и започваш постоянно да живееш в Него. В Самадхи, тоест Посвещението, Бог е вложил в човека нещо, което е извън думите. Вложил е част от своето Древно Присъствие, и за това аз съм казвал: То не може да се обясни. Когато го преживях 1987г. това Самадхи, разбрах, че не мога да го обясня, защо? Нарича се преживяване..., не....., даже не е преживяване...., там нямаше дишане и нямаше мислене - нищо няма. Изключително събитие, без да е събитие. Тук в Самадхи, видения и сънища отпадат, тук има пряко общуване с Бога, Гносис, пряко Откровение. Никакво глупаво ясновидство, защото ясновидството означава двама - ясновидеца и виждаш нещо, двойственост, голям капан и голяма карма. Дори и когато понякога уцелваш някаква полуистина. При прякото виждане - изчезваш! Само Бог в теб вижда! Ти не му пречиш и Той ти дава Дълбоката Мистична Мъдрост. После ще чуете, какво казват Великите Посветени Учители, за каква Мъдрост става въпрос.

 

Друго: Самадхи е място на Истинско Смирение. Това Самадхи надминава цялото знание на света и на земята, защото е интензивно и пряко Откровение на Бога към човека. Човека е търсил истински, и Бог го намира. Любовта е Същността на Посветените. Самадхи дарява Покоя в Сърцето, а това е знак, че си победил света и ума, защото Посвещението символизира Небитието, и в един по-дълбок смисъл - Истината. При Самадхи, Бог и Истината са ти отворили вратата си, вече можеш да влизаш, метода е Свръхконцентрация, пробив от този свят, пробив от отвъдния свят - пряка връзка с Бога. Само че ти не можеш да питаш Бога, за каквото и да е. Въпросите трябва да са Абсолютно разумни.

 

Самадхи означава, че Акашовите записи вече са ти дадени, и ти знаеш как да ги ползваш. След Посвещението, никога не злоупотребяваш с нищо, и никога вече няма падение назад. Тук ученикът става Посветен, той се освобождава напълно от заклинанието на ума, на света и на хаоса, и от сътворението. Сътворението е старото заклинание на хаоса.

 

Самадхи дава Откровения, които са непостижими за третото око. Тук няма видения и прозрения - те са ниско ниво. Тук човека е станал част от Нищото и получава пряко Откровение от Бога. Тук Дълбинното те е докоснало, Произходът те е докоснал, вече не питаш дали си произлязъл от маймуни или от зайци или от мишки - знаеш от къде си произлязъл.

 

След Самадхи, след Посвещението, ти вече си роден във Висша Тайна - ти го знаеш в себе си. И от тук започва всяка истинска медитация, до тогава се забавляваш, и често си в ума - тук умът го няма, защото вече си всякога отвъд ума.

 

Дълбоко в Самадхи няма Учител и ученик, те са се слели в едно. Няма понятия, няма разделения - има само Едно Тотално Сливане в Нищото. Тук няма дори Учение и Слово. Учението и Словото са реалност само навън, те са последствие - важен е Учителя и Неговата Сърцевина, защото това Учение е частица от Него. Тук в Посвещението си влязъл в Нищото и не търсиш никога вече смисъла на живота, просто защото вече си безкраен - смисъла отпада. Твоята постоянна Любов към Бога те е довела до това Нищо, за да ти излее Самадхи - Живата Вода. Самадхи, това е да изгрееш в собствената си Дълбочина и Цялост. Всички я имате, без изключение, включително и престъпника, но временно е заблуден от ума. Влизайки в Нищото, тук вече няма ум, няма вмешателство, родило се е Чистото, Изначално Съзнание. Ето това е Самадхи, навлизане в Източника на живота. Това е Първично, Чисто Съзнание, тук засега няма да ви обяснявам, това е нещо много по-дълбоко от съвестта. Съвестта е опасна и не му трябва на човека. На човека му трябва Абсолютно Чисто Съзнание, защото съвестта често се влияе от какво казва общественото мнение, а Чистото Съзнание казва: Важно е само Едно! Какво казва Бог! То е последната дума, това е друга тема дълга, тук не я засягам.

Това Първично, Чисто Съзнание е субстанция без личност. Тук ти виждаш себе си и осъзнаваш Дълбоко, Истинската си Реалност, която е без ум - чист Дух. Тук Посветения е убил ума, чрез овладяване, с чистота, с екстаз, с Покой - в Покоя, няма ум. Посветения Истинен, защото владее себе си, а не другите - трябва да владееш себе си, другите ги остави на спокойствие.

 

Минавам на втората част, също кратка. Какво казват Великите Учители и Посветени, особено Учителя: Всяка мисъл, която е пуснала корен във вас, ще се роди. За това внимавайте каква мисъл сте си избрали. Концентрацията в Бога е освободителя от всички лоши влияния и мисли. В концентрираната мисъл е чистата помощ. За малко ще се отклоня. Например чуваш, че някъде на 100 метра, някой гони някой да го убие или гони твой близък човек или някакъв мъж гони някаква жена да я изнасили - примерно. Няма време да отидеш, изпрати Могъща, Свръхконцентрация, и Бог е там! Много примери съм имал такива, опасни случаи такива в гората и срещата с вълците и с други. Изпращаш силна концентрирана мисъл. Бог оживява в концентрацията, и всички опити, които имам все са се разминавали, но все пак това Бог го решава. Исках да кажа, че в концентрираната мисъл, така ако пазите вашите деца, където и да се намират - това е най-голямата защита. И когато тази мисъл е Огнена, в нея никога няма двойственост. И тогава Пазителя е около вашето дете и вашите близки.

 

В постоянното натрупване на Словото, се вселява Мощния Бог. Тези натрупани формули и слова, променят съдбата, защото когато това Слово се натрупа, това е Божия сила, и когато дойде часът на твоята тежка съда - тази Сила се развихря, и разпилява съдбата. Така се случват и чудесата. Чудесата са натрупано Божие Слово, сега, дали е хиляди, дали е милиони - няма значение. Това натрупано Слово, става концентрат и Есенция, Бог влиза, и всичко става много естествено. Бог се твори в нас, чрез постоянните молитви и чисти мисли. Всички чудеса, събития и явления в света са сгъстено Слово и сгъстена енергия. Да сгъстяваш и натрупваш Слово всеки ден, означава да образуваш Божията Сила, която ще работи за теб. За това в Йога се правят много молитви и мантри. Ако имах време бих правил както тях и някои индийци, които стигат до 50 000, има Суфи до 200 000 на ден, аз съм много скромен в това отношение, около 5-10 000, понеже имам и друга работа, както и да е.

 

Учителя казва: Хранете се само с Божествени трептения. Сгъстеното Слово е Висша Тайна на този свят. Това сгъстяване е метод на Самия Бог. Това означава, че Той работи на твоя страна. Когато усърдно се молиш - Бог работи за теб. Когато влагаш искрено чистота в Словото и сгъстяваш, то е на твоя страна и това е знак, че работи за теб, и че е в Единство с теб. Ще обясня: Бог е Словото и Той Самият е сгъстяването на Словото. Виждал съм как това Слово образува Стихията, и Бог знае точния момент, когато тази Стихия се разгръща. В единия от моите случаи беше над 11 часа и нещо за един ден молитви, много сгъстени с голяма сила и със Свръхсила, помощ отгоре, и така, няма да се хваля, но бяха разпилени, държавна сигурност, там полицаи, един кмет и т.н.. Всички, които бяха срещу мен, а аз исках само Бог да им покаже Своята Правда - аз нямам правда,Той е мярката!

 

Словото е устроителя на живота, и за това е много важна - правилната мисъл. Тя има Божествен произход. Тук искам да кажа, че тя не е положителна или отрицателна мисъл - тя има Божествен произход. Положителните мисли още не са Духовност и Божественост - те пътуват, но още не са. Там, където се случва чудо, се е появил Бог, защото чудото е сгъстен Бог. Може да се появи по всяко време, навсякъде и даже и безбожник може да те излекува, ако Бог влезе в него - всичко е в Неговите ръце! Няма място, където да не присъства Бог - никъде! Не съществува такова място!

 

Пътят на Любовта, Мъдростта и Истината, е по-дълбок от чудесата, за това чудесата не трябва да са цел. Те са погрешна цел. Има много хора, които в църквите лекуват някого и той после започва да продължава да живее полуразумен живот и започва да си пише все по-тежка съдба - те мислят, че са му направили услуга. За това Учителя казва: Когато правите добро, питахте ли Бога? Защото не знаеш последствията - само Бог ги знае.

 

Това, което постоянно го мислиш, ти го оживяваш, и за това много внимавай какво мислиш, защото може да оживиш някой черен дух, и после последствията да са много дълги и тежки. Словото е Служителя на Бога, и както казах в усърдните молитви, Бог воюва за теб. Важно правило: Опасността никога не я храни, не я мисли и тя ще умре. Искам да кажа: Не я поливай! Пресечи я в мисълта си, някой път това е натрапчива мисъл. Бъди още по-упорит да мислиш за Бога и за Учителя и ще видиш, защото опасността е опасна, когато влезе в мисълта и в главата на човек - тя иначе е безопасна, ако е отвън, обаче, влезе ли вътре, както и страхът - става опасна. Вътре в теб трябва да е Бог, а не страхът.

 

Извън Чистото Слово, ти си извън Бога. Всичко, което се случва на физическия свят, е отдавна натрупано, мисловно натрупано. Всички тези войни, събития, болести отдавна са посети и сега е жътвата. Концентрираната и силна мисъл е енергийно оръжие. Така понякога ни атакуват и живи и умрели, особено умрели от другия свят. Искам да кажа: Всички отрицателни мисли, които ви нападат, това са умрели хора, умрели същества и те търсят сродни. Не се поддавайте на тези мисли, и за това, дори, когато са натрапчиви, повтаряйте си: Господи помогни ми. Или каквато и да е Древна Дума, силна, всяка мисъл може да помогне, всяка Божествена мисъл - не човешка мисъл, не положителна, казвам. Всяка Божествена мисъл, тя има Божествен произход, правилен произход. Концентрираната мисъл е могъща крепост, защото Словото е живо. Сгъстяването на Словото е Велико Невидимо творчество, за това един слаб човек, който постоянно се моли, може да стане силен, а силния може да стане слаб, ако ползва лоши мисли и цинизми.

 

Мисли само за Бога, за да го образуваш в себе си и Учителя казва: Истинската молитва означава да изпъдиш селия свят от себе си. Някои хора ходят, плащат на свещеници да им правят молитва за децата. Не! Това чувство, което Майката може да вложи, защото свещеника може да се моли и в момента да мисли за пазарлъци и за други неща. Познавам много свещеници, уважавам ги, обичам ги, това е тяхното ниво, винаги ще ги обичам, но това, което може да вложи Майката върху близкия човек и детето си, е много по-концентрирано, много по-силно, много по-дълбоко от молитва и от свещена вода, свята вода.

 

Ако Бог се концентрира и сгъстява в твоята мисъл, Той е на твоя страна, и за това трябва да пречистиш живота си, за да не се сблъскаш с Неговата Воля. Земното мислене е паднал, бавен, нечист огън, тук работят дълги и бавни вълни. Докато чистата концентрирана мисъл работи с къси вълни, бързи пробиващи, злото, вълни - трептения. Но ти трябва да увеличаваш малко по малко, всеки ден, чистотата си.

 

Могъщия лекар се нарича - Интензивна Любов. Ако излееш Интензивна Любов върху болния - той ще оздравее, но Бог трябва да е позволил това, и тогава Бог действа Съвършено.

 

Какво казват Великите Посветени, още: "Ако изгубиш опората на живота си - придобий Увереност." Това е Един от Старците. Човекът е красив, когато е създал Безкраят в себе си. Това е Мъдрост и от Атлантида. Безкрая в теб ще преодолее световете - не само този свят, въобще световете. Можещото действие, принадлежи на Бога - Единствения Можещ, Който действа. Някои мислят, че е Христос или Буда или, не, аз съм казвал: Ако Бог не иска един човек да бъде излекуван - Христос не може да направи нищо! Мога да го докажа, но аз не обичам тези доказателства, просто знам, че е така, защото съм го проверил. Разбира се, че обичам Христос като брат, но това е съвсем друго нещо.

 

Никога не нарушавай Безкраят в себе си! Заповед на Мелхиседек. Никога не нарушавай Безкраят в себе си! Универсалната заповед на Учителя, по-дълбока от Библията и от всичко. Моисей казва десет заповеди, Христос казва две - Любов към Бог и Любов към ближния. Учителя казва само една, концентрат: Люби Бога, повече от себе си. Всички други заповеди отпадат вече - изпълниш ли този закон. Това за което мислиш, то те вибрира, то иска да се всели в теб. Наблюдавай много, какво иска да се всели в теб, ограждай се с мощна, концентрирана мисъл, защото тя е Жив Дух във форма. Реалността е вътре в нас, а не отвън. ти се намираш там, където е твоето внимание, където си концентриран. За това се учи, не да ви внушават хората и лекарите разни неща, а ти да си внушаваш Дълбоки Божествени мисли, ти си ги избирай, защо ще ти ги избират някои други? Има случай, лекаря казал на един: Ти ще умреш скоро. Бог казва друго, и всичко се променя. Решаващия Глас е от Бога. Престани да мислиш за нещо лошо, и то започва да умира. Просто прекъсни мисълта, защото то се храни в твоята мисъл и може да стане много силно, може да стане паразит, може да стане дявол и последната степен - може да стане демон. Всяка мисъл и чувство, които ви безпокоят - не ги хранете, не ги поливайте.

 

Най-голямата помощ за човека е изпратената концентрирана Светла мисъл. Благоприятните условия в нас - това е Бог. Някой казва: Нямам условия. Истинските условия за развитие това са, това е Бог, всъщност означава, Бог ти изпраща Висшите същества, които създават твоите условия. Човек може да има такива условия в тежки условия да работи и да се развива правилно, а в приятни условия да се отпусне и да не се развива. Благоприятните условия не зависят от това, от външни неща - те са вътре в теб.

 

Да царуваш, това значи, да оставиш Бог да царува в теб. Към края съм. Когато и господар на положението. Кога си господар на положението? Когато си в Спокойствие и Покой. Спокойствие означава, да си в Душата си, Покой означава да си в Духът си. Вървиш ли в Пътя на Истината, казва Учителя: Там сигурността е 100%! Може да правиш грешки - не се притеснявай! В случая, грешките са упътващи към Истината, те са необходими грешки. Всеки човек трябва да направи строго определени грешки, от които ще израсне. За това не критикувайте хората, не осъждайте, те имат специфичен Път. Обичайте ги и се молете Бог да им помага при грешките и при трудните условия. Щом се храниш с Божествени мисли, Учителя казва: Тук тъмните духове са слепи. Лошите мисли и чувства - слагайте ги далеч от себе си. Защо? Ще допълня: Някои от тях могат да ви осакатят, те са много опасни същества, умрели от другия свят. Щом човек стои в мисълта ви, бъдете сигурни, че вие го обичате, и той ви обича. Ако всеки ден е в мисълта ви, вие го обичате и той ви обича. Той може да има друга карма, да е далеч от вас, но той е дълбоко с вас, но има друга карма и за това така изглежда. Ако мислите от време на време за него, обичате го донякъде все пак. Ако не мислите - ще трябва да почакат тези отношения.

 

Човекът, който играе важна роля във вашия живот - той е от Бога изпратен. Прекъснете връзката с лошите мисли, и злото ще умре. Който се е пожертвал за Бога, има Могъща, Духовна стена около себе си. Спокойствие, значи, Благословение от Бога, това е тайна наука, аз съм изнесъл една книга, даже три пъти излезе - Златните закони на Спокойствието. Това е цяла наука, а не просто да го искаш - това е Дълбока наука. Чисти бъдете в мислите, чувствата и постъпките си, казва Учителя: Не сте ли чисти, нямате извинение! Само когато живееш в Бога, можеш да изпревариш събитията, защото Той ги създава, и Той е с теб. Тук мога да ви обясня, че бъдещето въобще не е важно и никакви пророчества. Важно е да заживееш в Бога, защото целта е Бог, а не бъдещето, но както и да е, това е...

 

Учителя казва: Кой мисли за нас? Който често се влива в нашата мисъл. Всяка опасност, която е извън вашата мисъл, е безпомощна, но влезе ли в мисълта ви, постепенно ви завладява отвътре. Решаването на въпросите е Божие вселяване. Ако Бог се всели - въпросът ще бъде решен. За това цялата работа е да спечелите доверието на Бога, поне да се стараете, това става с честност, разумност, съкровеност, молитви и т.н. и т.н.. Пазете се от мисли, чувства и постъпки, а даже и от въпроси, които разрушават организма.

 

Има въпроси, които организма не може да издържи. Някой път искат Дълбоката Истина, хората от мен - не! Не мога да я кажа някой път, защото Дълбоката Истина е голямо зло, за неподготвените хора - трябва да запазя човека. Истината не говори така, че да убие човека - има си правила. Една Светла мисъл в теб, това са онези светли същества, които ви обичат, и ви изпращат този подарък. Мислите са живи същества, и за това Учителя казва: Каквито мисли имате, с такива същества се свързвате. Мисъл, която не си разбрал добре, не я възприемай. Това беше, исках да бъда кратък. Да.

Коментари

Без коментари в момента!

Оставете вашия коментар

Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота януари февруари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
  • Регистрация

Регистрирайте профил

Вече имате акаунт?
Влезте вместо това Или Забравена парола