Предговор от Елеазар Хараш към първото издание на книгата по Словото на Учителя "Животът на Ангелите"

person Публикувано от: Стефан Аврамов list в: Книги на: comment Коментирайте: 0 favorite Видяна: 354

Чистотата е късият път за постигане на Бога

Когато ученикът победи изкушенията, той се ражда в Духа. Тогава се отварят две чакри: говоря за третото око и сахасрара, наречена от Учителя центърът на Любовта към Бога. Това дава голямо предимство на окултния ученик да изучава космоса вътрешно и да разговоря с Ангелите…

Някои ме питат виждал ли съм Ангели. Виждал съм и съм имал стотици разговори с тях, но сега нямам идея много да ви говоря за това. Пък и няма да ме разберете, защото този опит е мой, а аз искам и вие да имате свой опит. Но първо трябва да станете окултни ученици, които не познават съмнението, страха, омразата, които са над астрала.

Има формули, чрез които може да се изучава и наблюдава Животът на Ангелите. Колкото повече се пречиства човек, толкова повече се среща с Ангелите и научава Небесни неща. Учителя казва, че да се изучава Животът на един Ангел, е по-интересно от живота и историята на цялото човечество. Само когато ученикът придобие Свещения огън, започва да вижда в Невидимия свят. Когато ти мразиш, ти виждаш ада и безсмислието на живота. Това е заслепяването – омразата не позволява да виждаш. Само който обича, вижда. Любовта дава светлина, с която се разрешават въпросите на живота. Тия, които обичат Истината, са на Небето и летят; а тия, които са на Земята, крилата им са счупени – но сега те отново се учат да летят, те възстановяват волята си. Красиви са тези старания, които възвръщат крилата.

Великото Учение на Учителя, което по своята същност е универсално, възстановява Първичния живот – Великата динамика. Трябва да предупредя, че нашето Учение не се разкрива на всички, макар че е толкова красиво и дълбоко. Скоро при мен идваха хора от църквата, група хора, и хвърлиха много проклятия срещу мен и Учителя; разбира се, проклятията не действат, но ние на такива ангели не разкриваме същността на нашето Учение. Ние грешка не правим в това отношение. Има три вида Ангели… Всеки трябва да знае това: земни, Духовни и Божествени. Като казвам: „всеки“ – това се отнася до всеки, който се занимава с тези въпроси. Земните ангели са паднали, понеже са потъпкали Божественото в себе си.

Красотата на живота се намира в Духовните и Божествените Ангели и аз искам най-много да говоря за тях. Без да осъждаме земните, тях просто ще ги оставим настрани…

Как се хранят Ангелите? Като правят добро, те се хранят духовно. Основният елемент в тяхната храна е Любовта. Любовта е изобилието на живота. Ангелите живеят в Любовта и поглъщат този живот, той се излива в тях и ги изпълва. Всъщност това е животът на Бога. Ангелите се хранят вътрешно,… те получават този живот от вътре, от Великото Божествено Начало, Великото Вътрешно Начало. Ангелът е всякога неизменен на Бога, при всички изпитания.

Отново искам да се върна на основния елемент на живота – Любовта. Човек е изпратен на Земята, за да развие Висша Любов към Бога така, както е при Духовните и Божествени Ангели.

Ангелът е щастлив, понеже е приготвил вътре в себе си Божествени условия за вселяване. Поради чистотата си, Ангелите имат в себе си вътрешна сила. Ангелът побеждава всяко зло, защото той работи с абсолютния закон на вярата… Само чистите получават енергия от Духа, с която побеждават злото. Щом обичаш Бога, и Ангелите ще те обичат… Щом Бог живее в тебе, Ангелите често ще те посещават… Щом в теб има Божествена Любов, ти ще бъдеш като магнит за Ангелите, защото Ангелите винаги се стремят към своя Първоизточник, към своето Начало.

Когато те обича Ангел, той усилва твоята воля, твоята светлина, твоя морал – той просто те изпълва със своя живот, със своя мир и хармония.

Когато те обича човек, ти постепенно губиш силата на своята воля, силата на своя живот и светлина,… т.е. ти се обезличаваш, ти остаряваш и погрозняваш – това е любовта на сенките и призраците… Ангелската Любов е чиста, а Чистата Любов е недостъпна за разрушителните сили на Природата. Всичко чисто се пази от Бога…

Ангелската вяра е неизменна, тя изтича от дълбокото познаване на Духа.

Ангелът е изграден от светли мисли – това е неговата крепост, това е неговото Духовно тяло. Ангелът винаги пази чистотата на своите мисли, той е винаги буден за Словото.

Ангелите са слуги на Любовта, те знаят на Кого слугуват – те знаят, че има само Един Господар. Ангелската Любов разпилява злото, понеже Чистата Любов има съвършена динамика. Злото се побеждава с динамика, а „Любовта, казва Учителя, е всякога динамична“… Това определя постоянно разрушение на злото… Съвършената динамика е съвършено оръжие.

Ако Ангелът има условия да влезе в тебе, той ще устрои съвършено твоя живот. Спомням си, когато съм се приближавал до Ангелите,… тяхната вътрешна красота ме е изумявала… Разговорите ни бяха свещени, изпълнени с красотата на Великия и Първичен живот. Никога няма да забравя Ангелското ухание.

Ако Ангелите нямат условие да влязат и да живеят в тебе, ако вратата е затворена за тях – дяволите много ще ви мъчат, докато се възстанови отново първичната разумност, която всъщност е най-важното условие.

Чистотата на Ангелите определя чистата енергия, тази енергия е ключът на Абсолютния свят. Тази енергия освобождава човека от всички ограничения. Аз съм наблюдавал как Ангелите воюват със злото… Те имат много методи,… но преди всичко те воюват със своята енергия. Те я насочват към злото чрез силата на своята воля, а ние знаем, че чистата енергия е всепроникваща – това, което прониква, преобразява… Там, където има проникване, има и завладяване. Колкото по-голяма е чистотата, толкова по-голямо е проникването… Чрез Принципа на проникването Бог владее над всички същества. Ако Ангелът проникне в човека, ще има преобразяване. Ангелът може да влезе и да учи човека вътрешно. Но все още малко са хората, които могат да дадат идеални условия на Ангелите да се вселят в тях, да живеят в тях и да ги учат. Ангелът се вселява само там, където има много силен стремеж – там, където има чистота в мисли, желания и постъпки.

Ангелите бягат от полъха на всичко отрицателно – завист, омраза, критика, ревност, лъжа. Това са задачи, които хората трябва да разрешат, защото лошите качества са входове на злите духове. Това са психическите разбойници. Те главно ограбват енергията и с това изтощават хората… Ангелите винаги помагат, те винаги внасят енергия, те винаги повдигат. Този, който може да стане свободен от греха, той става и свободен от света и ограниченията, наречени „време и пространство“. Свободата е същността на Реалния свят, това е свят без граници. Ангелите са Чисти Духове и затова им се дава да проникват в Реалността. Ангелите проникват и във време и пространство, за да помагат на хората.

Чистият живот се изявява като Висша Любов. Такъв живот не се нуждае от ритуали и обреди, защото действията на Любовта са Действия на Бога. Любовта е Свят, който превъзхожда всички науки и религии. Любовта е Свят извън времето и пространството. Докато лъжата е ограничен свят, тя е затворена във времето и пространството, тя е затворена в илюзията… Истината е символ на чистото съзнание. На това съзнание светът не оказва никакво влияние. Светът още срича, той още не знае да говори, не се знае още Божественият език. Неслучайно Учителя казва: „Говоренето на хората в сравнение с Ангелския говор е като гръмотевици“. Аз съм слушал как говорят Ангелите – всяка Ангелска дума ухае; има един особен аромат в Ангелските думи… Ангелските думи трептят, светят и пречистват. Има думи, които топлят; има думи, които осветляват. Ангелите воюват с трептенията. Трептенията са оръжие на Живия огън, на Живата светлина. Защо всеки човек търси Истинската Любов? Защото тук сияе Животът, Първичният Живот. При Истинската Любов енергията се повишава. Ако човек няма енергия, той няма и живот.

Ангелите са отворени само за висшите влияния, а дяволите – само за низшите. Светлата мисъл е криза за дявола. Дяволът например се измъчва, ако направи безкористно добро, това не е неговата същност. Когато човек започне да пречиства своя живот, дяволите в него стават недоволни, за тях вече става тясно и мъчително.

Да медитираш в истинския смисъл на думата, значи да се чистиш духовно. Да медитираш, значи да се храниш с Любов, Мъдрост, Истина…

Основната храна на Истинските хора, а също и на Ангелите, е Любовта – Живата Вода. Ако пиеш Любов, душата ти диша особен живот. В този живот злото се чувства натясно. Медитацията е един прекрасен метод, но трябва да вървиш по пътя на пречистването, за да се домогнеш до Истинската медитация. Ако мразиш, ако завиждаш, как може да медитираш и как можеш да възприемаш висшите влияния?

Чистотата е късият път за постигане на Бога. Чистотата е късият път за постигане на свободата… Само свободният може да прониква в Истината. Свободата – това е най-красивият живот, защото свободата, това е живот в Духа. За Ангелите не съществува свят и място, а вечност и вечни отношения,… т.е. безсмъртни отношения. Чрез чистотата Ангелите осъзнават своята сила и мощ. Чрез чистотата Ангелите са свободни от земни вериги,… т.е. от земни заблуждения. В Ангелския свят думите: „страх“, „омраза“, „завист“, „студ“, са непознати… Ами знаете ли как звучи думата „пенсия“ в Ангелския свят, тя е цяло чудо…

Ангелите винаги светят,… тяхното Битие е чиста светлина. Земните, т.е. падналите, ангели просветват само от време на време – това са малките празници за тях. Ангелът е чисто излъчване, чист образ на Любовта. Това излъчване е извън време и пространство. Чистотата е Висша Духовна сила – Висша Преобразяваща, т.е. Алхимична, сила. В този смисъл Чистотата е оръжие, Духовно оръжие. Без тази Висша сила, злото винаги се промъква и черпи енергията. Нечистотата трябва да умре, така и злото ще умре. В Чистотата, в Ангела, няма вход за злото – злото няма никаква възможност за проникване. Да тръгнем по пътя на пречистването, значи да тръгнем по пътя на Висшия свят.

Идва времето на жътвата: нечистите няма да могат да понесат часа на Духа, те ще останат назад. В своето развитие те са негодни за Новата Раса. Казвам: Само чистият ще устои на Истината, на нейния Огън, защото Чистотата е Огнен Принцип. Чрез Чистотата вие сте в безопасното поле. Каква наука или религия могат да ви помогнат, ако не сте чисти? Истината е Огън, който ще разпилее всичко нечисто. Нечистият не може да се съедини със Словото, което дава Живот. Животът за нечистите винаги е бил тежък, защото Бог не присъства в нечистия живот. Но в Ангелския живот красотата е така пълна, че този живот надминава всички изрази – в този живот участва Бог.

Новият живот започва още от тук, на Земята, и сега. Щом си нечист, винаги ще имаш много желания, и то ненужни – те са твоите препятствия. Що се отнася до пречистването, ще ти кажа: ти само реши сериозно да се пречистиш. Има много помагачи – и видими, и невидими – те чакат твоето решение и твоя стремеж. Оправянето на твоя живот започва от малките работи. Щом си нечист, лесно ще паднеш в омразата – това значи да пиеш духовна отрова. А знаете ли какво пият Ангелите? Любов. Живата Вода, наречена още „Еликсирът на Живота“. Ще се раждаш и ще се прераждаш, докато се научиш какво да пиеш и какво да ядеш. Земният хляб отново трябва да стане Небесен, но човек трябва също да се промени. Физическото тяло трябва да се разтопи както снега и Ангелът трябва отново да се облече в своята лъчиста материя – това е Възкресението, това е Новото съзнание, това е Новият живот. Който пие Живата Вода, е озарено същество, той свети – знаете ли каква вътрешна красота има в него. Това е Пътят на ученика. Ако можете да надникнете в тази красота, бихте се изумили. Това е Пътят на учениците от Бялото Братство. От Чистота към Святост и от Святост към Съвършенство.

Тази книга е една дълбока и свещена благодарност към моя Учител, който е известен в света под Името Беинса Дуно – Петър Дънов.

Нека тази книга освети пътя на земните ангели и им помогне отново да се върнат при Бога.

Да се прослави Бог в Бялото Братство и да се прославят Белите Братя в Божията Любов.

Коментари

Без коментари в момента!

Оставете вашия коментар

Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота януари февруари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
  • Регистрация

Регистрирайте профил

Вече имате акаунт?
Влезте вместо това Или Забравена парола