Елеазар Хараш - Гносис

person Публикувано от: Стефан Аврамов list в: Книги на: comment Коментирайте: 0 favorite Видяна: 331

Човекът трябва да постигне Гносиса, своята духовност, своето истинско знание за Бога

Елеазар Хараш Гносис

(трета идея за размишление)

Дълга история на гностичните книги, много мога да ви говоря за тях, но това е друга тема. Това, което много ме радва за тези книги, които се смятат за забранени, апокрифни, в момента Москва ги издава мащабно, тотално. Те заливат всичко, защото в тях има неща, които са много по-дълбоки не само от Библията, но от всички свещени книги. Например Енох, който е имал около 30 книги, знае се и се спори само за една или две, а той има много. Библията го избягва, само го наричат Велик патриарх, няколко неща казват за него, че Бог го вдигнал на небето. Но в Етиопската Библия има две негови книги. Там той говори за тайните на Атлантида подробно, за гигантите, т.нар. нефилим, големите хора и много други неща, които смущават и объркват бизнеса на всички църкви. Енох е от най-дълбоките води, смята се, че е прероденият Тот, или Хермес, след време ще говорим за него и за неговия Гносис.

Днес ще говорим за Гносиса на друг посветен, който се казва Валентинус, или съкратено Валентин. Ще говорим за неговите идеи. Малко, накратко, но достатъчно ясно и дълбоко. Той спада към категорията на Яков Бьоме, Майстер Екхарт и т.н. Неговата книга се нарича „Евангелие на Истината“. Това заглавие е смутило много църкви, няма как да не ги смути.

Казва: Във Вселената, в нейния вътрешен и духовен космос се е случил разкол. Съществото, което е искало да познае тайната на Бога, е пропаднало и от светлина се е превърнало в желание. За изправяне на грешката на това същество, наречено Луцифер, било специално сътворено друго същество, наречено Христос.

Главната цел на живота е да се постигне знание за това, което се нарича Висше знание, т.е. Гносис, духовно откровение. Това знание се отличава от вторичното, фалшивото, което е фалшиво и гибелно. Единственото истинско знание е това предвечно знание, което Божеството има за самото Себе Си чрез себепознание.

Материалният свят е сътворен от висши сили за изправлението и изкуплението на една изначална грешка в проекта, в плана. Затова ще видим защо е толкова важен материалният свят. За една изначална грешка в плана и проекта на висшите сили, затова се е наложило да бъде създаден материалният свят. Съществуването на материалния свят спасява Плерома, т.е. чистия духовен свят от неизбежна катастрофа в случай, че разколът беше стигнал до върховете на духовния свят. Но разколът беше преместен и всичко това трябваше да се случи долу; долу, но не и горе. Долу е мястото, където трябваше да се случи разколът, за да бъде предпазена тайната на духовния свят, наречена Плерома на езика на гностиците.

Обитателите на Плерома, духовния свят, са живо заинтересувани от това човек да придобие Гносис, откровението, истинското знание. Тези, които мислят, че паневритмията и ангелските супи ще ги спасят в тежките изпитания, те са се заблудили. Само искам да ви спомена, на една лекция скоро в Пазарджик, това, което много ме зарадва, в друг град не съм чувал това… Радвам се, че ме приеха веднага, но това е друг въпрос, значи там една сестра обучава двадесет циганчета в паневритмия. Тя казва: Не говори за мене. Но аз държа да я похваля и в София на следващата лекция ще я похваля, скоро и в Русе, и в Бургас. Защото циганчетата имат много хубава енергия, когато тя бъде включена в това… Друга сестра е научила много цигани и циганчета да сеят дървета – над двеста дървета са посели. Когато бурята счупила един клон на едно дърво, едно циганче отишло там и почнало да плаче. Такива неща когато чувам, те много ме радват. Тогава мога да кажа: Браво на паневритмията, браво на тези неща, защото циганчетата с тази хубава енергия ако това продължи много дълго, тази енергия после ще се прехвърли върху Учителя и ще стане нещо прекрасно. Учението изисква да имаш много енергия, пробивност, да проникваш навсякъде и където трябва, да помагаш. Макар че на нас ни пречат, наскоро пак имахме едни милиции, които харесват ме нещо, обичат ме, заканват ми се, но никога е нямало проблеми и никога няма да има – и сега, и в минало, и в бъдеще, и в настояще и т.н. Щом ме обичат, и аз ще ги обичам.

Човекът трябва да постигне Гносиса, своята духовност, своето истинско знание за Бога, за да може да отстрани грешката в проекта на висшите сили. Той е задължен някак си да изследва това, да придобие истинско знание, за да може да махне грешката от проекта на висшите сили.

Злото е лишено от цялостност. Това означава, че завръщането в целостта, това е процес на велико възстановяване. Именно в това е смисълът на човешкия живот, завръщане в целостта. Така чрез целостта Божеството спасява човека и човекът спасява Божеството в себе си. Забележете какво казват гностиците. Така Божеството в човека може да се завърне в състояние на първосъздаденост, изначалие.

АУМЪ

Из "Елеазар Хараш – Лекции Том 16: В Храма на Мъдростта 2005 г."

 

Коментари

Без коментари в момента!

Оставете вашия коментар

Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота януари февруари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
  • Регистрация

Регистрирайте профил

Вече имате акаунт?
Влезте вместо това Или Забравена парола